Zabiera艂am si臋 do upieczenia chleba na zakwasie tak, jak wybiera si臋 s贸jka za morze. Jako艣 tak nie by艂am pewna czy podo艂am. Prawd臋 m贸wi膮c, ba艂am si臋, 偶e po prostu mi nie wyjdzie. Ale skoro dosta艂am zakwas w prezencie, to trzeba by艂o stan膮膰 na wysoko艣ci zadania. Odwleka艂am prawie miesi膮c ten moment, znajduj膮c mas臋 wym贸wek, dlaczego jeszcze dzi艣 nie jest odpowiedni moment na pieczenie. I w ko艅cu stan臋艂am twarz膮 w twarz z zakwasem. Zmierzyli艣my si臋 w samo po艂udnie i uda艂o nam si臋 doj艣膰 do porozumienia. Chlebu艣 ur贸s艂 i smakowa艂 wybornie. Cz臋stujcie si臋 i pieczcie chleby na zakwasie. Ich smak jest o wiele bogatszy od chleb贸w dro偶d偶owych - taki jak za starych dobrych czas贸w...
CO POTRZEBUJEMY:
- 500 g m膮ki pszennej typ 650
- 50 g m膮ki 偶ytniej typ 2000
- 200 g aktywnego zakwasu
- 2 p艂askie 艂y偶eczki soli
- 320-330 ml ciep艂ej wody
- t艂uszcz i bu艂ka tarta do posmarowania i obsypania foremki
DO DZIE艁A:
- Wsyp obie m膮ki do miski. Dodaj s贸l i przemieszaj. Nast臋pnie dodaj zakwas oraz dolewaj膮c wod臋 zarabiaj ciasto. Powinno by膰 elastyczne, ale b臋dzie klei膰 si臋 do r臋ki. Wyrabiaj ciasto przez 3-5 minut.
- Keks贸wk臋 posmaruj t艂uszczem i obsyp bu艂k膮 tart膮. Zwil偶onymi d艂o艅mi prze艂贸偶 ciasto chlebowe do korytka. Wyr贸wnaj wierzch. Przykryj czyst膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia - na 5 godzin.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Zwil偶on膮 d艂oni膮 przetrzyj wierzch chleba i wstaw do pieca na 20 minut. Nast臋pnie obni偶 temperatur臋 do 190 stopni i piecz kolejne 20 minut.
- Gdy minie 40 minut pieczenia chleba - wyci膮gnij go z pieca oraz z keks贸wki. Wy艂贸偶 na kratk臋, aby wystyg艂.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Obie maki, s贸l, zakwas i wod臋 umie艣膰 w naczyniu. Ustaw 2 minuty / INTERWA艁.
- Keks贸wk臋 posmaruj t艂uszczem i obsyp bu艂k膮 tart膮. Zwil偶onymi d艂o艅mi prze艂贸偶 ciasto chlebowe do korytka. Wyr贸wnaj wierzch. Przykryj czyst膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia - na 5 godzin.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Zwil偶on膮 d艂oni膮 przetrzyj wierzch chleba i wstaw do pieca na 20 minut. Nast臋pnie obni偶 temperatur臋 do 190 stopni i piecz kolejne 20 minut.
- Gdy minie 40 minut pieczenia chleba - wyci膮gnij go z pieca oraz z keks贸wki. Wy艂贸偶 na kratk臋, aby wystyg艂.
PORADA:
Co zrobi膰 je艣li nie mam zakwasu?
- Najlepiej poprosi膰 kogo艣 znajomego, aby podzieli艂 si臋 swoim zakwasem - ja w艂a艣nie w ten spos贸b otrzyma艂am sw贸j od Kingi, kt贸rej pi臋knie dzi臋kuj臋 za ten prezent :)
- Je艣li nie macie takiej mo偶liwo艣ci - polecam zajrze膰 na stron臋 „zakwasowej mapy Polski”. Jest to 艣wietna inicjatywa, skupiaj膮ca osoby chc膮ce podzieli膰 si臋 swoim zakwasem chlebowym. Jak si臋 ju偶 wdro偶臋 - z pewno艣ci膮 zapisz臋 si臋 do „dawc贸w” :) link do mapy kliknij -> wejd藕 na ZAKWASOW膭 MAP臉 POLSKI
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz