Krem pomidorowy jest moj膮 ulubion膮 ekspresow膮 zup膮. Cz臋sto gotuj臋 j膮 kiedy wracamy np. od rodziny i przyda艂oby si臋 na szybko przyrz膮dzi膰 smaczn膮 kolacj臋. Moje ko艂o ratunkowe to w艂a艣nie zupa krem, kt贸ra jest wprost idealna na ciep艂膮 i po偶ywn膮 kolacj臋.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 1/4 szklanki wody (do ugotowania kaszy)
- 2 z膮bki czosnku
- 1 cebula
- 2 艂y偶ki oleju
- butelka passaty pomidorowej (oko艂o 720 ml)
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 l wody
- 1 艂y偶ka domowej wegety (przepis znajdziecie tutaj: przepis na weget臋)
- 3-4 ga艂膮zki 艣wie偶ej bazylii
- 3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
- s贸l, cukier - do smaku
- oregano - 1,5 艂y偶eczki
DO DZIE艁A:
- Cebulk臋 posiekaj. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. W garnku rozgrzej olej i wrzu膰 cebulk臋 i czosnek. Zeszklij.
- Zalej passat膮 pomidorow膮. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz wod臋. Zagotuj i trzymaj jeszcze 5 minut na ogniu.
- Po tym czasie dodaj jogurt oraz 艣wie偶膮 bazyli臋. Zmiksuj blenderem na g艂adki krem.
- Zup臋 nalewaj na talerze. Na 艣rodek wy艂贸偶 kilka 艂y偶ek kaszy jaglanej - wg uznania. Ozd贸b li艣ciem bazylii.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia wrzu膰 cebul臋 i czosnek - ustaw 4 sekundy / obroty 5.
- Zgarnij posiekane warzywa kopystk膮. Dodaj olej i du艣 1,5 minuty / 120 stopni / obroty 1,5.
- Nast臋pnie wlej passat臋, dodaj koncentrat i przyprawy oraz wod臋. Gotuj 12 minut / 100 stopni / obroty 2. Dodaj jogurt naturalny oraz 艣wie偶膮 bazyli臋 i zmiksuj przez 45 sekund / obroty 6-8.
- Zup臋 nalewaj na talerze. Na 艣rodek wy艂贸偶 kilka 艂y偶ek kaszy jaglanej - wg uznania. Ozd贸b li艣ciem bazylii.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz