Najsmaczniejsze bitki wo艂owe przyrz膮dza艂 m贸j te艣膰. Ciesz臋 si臋, 偶e zd膮偶y艂 mi przekaza膰 swoj膮 receptur臋, kt贸r膮 dziel臋 si臋 z Wami. Osobi艣cie dodaj臋 do bitek bardzo du偶o cebuli, dzi臋ki czemu sos wychodzi g臋sty bez specjalnego zaci膮gania m膮k膮 czy 艣mietan膮.
CO POTRZEBUJEMY:
- nieca艂y kilogram mi臋sa wo艂owego na bitki
- 4 spore cebule
- 1 - 2 kromki chleba razowego na zakwasie
- 2 z膮bki czosnku
marynata:
- s贸l, pieprz, 2 z膮bki czosnku, oliwa lub olej
DO DZIE艁A:
- Przygotuj przyprawy do marynaty - najlepiej w miseczce. Zalej je olejem lub oliw膮, wymieszaj. Gotow膮 marynat膮 natrzyj mi臋so i wstaw do lod贸wki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na ca艂膮 noc.
- Nast臋pnego dnia przygotowanie bitek rozpocznij od naostrzenia no偶a. Z pewno艣ci膮 pomo偶e Ci to przy szybkim obrabianiu mi臋sa.
- Mi臋so oczy艣膰 z b艂on. Pokr贸j na cienkie plasterki i delikatnie rozbij t艂uczkiem. Rozbijanie mo偶na te偶 pomin膮膰, poniewa偶 mi臋so b臋dzie si臋 d艂ugo dusi膰.
- Rozgrzej olej na patelni i sma偶 kawa艂ki mi臋sa - kr贸tko i z obu stron. Przek艂adaj do du偶ego rondla, w kt贸rym b臋dzie si臋 dusi膰 potrawa.
- Nast臋pnie obierz cebul臋 i pokr贸j na 贸semki. Wrzu膰 na t艂uszcz pozosta艂y po sma偶eniu bitek i zeszklij. Dodaj do mi臋sa.
- Do garnka z bitkami wlej wrz膮tek. Tak , aby zakry艂 mi臋so. Przykryj rondel pokrywk膮 i zagotuj. Nast臋pnie zmniejsz p艂omie艅, uchyl pokrywk臋 i gotuj na wolnym ogniu oko艂o 2-3 godziny do czasu, a偶 mi臋so b臋dzie mi臋kkie. W razie potrzeby, jak woda b臋dzie odparowywa膰, uzupe艂niaj j膮. W trakcie gotowania wystarczy utrzymywa膰 poziom do po艂owy mi臋sa.
- Po godzinie wrzu膰 pokruszony chleb razowy, kt贸ry w naturalny spos贸b zag臋艣ci sos i dalej du艣 bitki. Na koniec posmakuj i w razie potrzeby pos贸l i popieprz.
- Podawaj z kasz膮 p臋czak i og贸rkiem kiszonym.
PORADA:
- Osobom lubi膮cych jedwabiste sosy polecam wyci膮gn膮膰 mi臋so przed podaniem, a sos zblendowa膰 na g艂adko.
- Ostatecznie je艣li lubicie ci臋偶kie sosy ze 艣miatan膮 - mo偶na te偶 go zaci膮gn膮膰 艣mietan膮 wymieszan膮 z m膮k膮.
Zjad艂abym takich! :)
OdpowiedzUsu艅