Czasami przychodzi taki leniwy weekend, kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie. Z drugiej strony nie chce mi się stać przy patelni, aby przygotować pankejki...więc co tu wymyślić?!? Wpadł mi w ręce razowy kuskus. A to przecież świetna baza do szybkiego śniadania, obiadu czy kolacji. Wystarczy go zalać wrzątkiem i szybciutko w międzyczasie przygotować dodatki. Podaję poniżej przepis ekspresowe słodkie śniadanko porcja dla jednej osoby.
CO POTRZEBUJEMY:
- 3 łyżki razowego kuskusu
- 1 jabłko
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki sosu balsamicznego
- 3 łyżki wody
- 3 suszone śliwki
- 5-6 orzechów nerkowca
DO DZIEŁA:
- Zagotuj wodę w czajniku. Wrzątkiem zalej kuskus (około 0,5 cm wody powyżej kuskusu).
- Jabłko obierz ze skórki. Pokrój na grubsze plasterki i wrzuć na patelnię. Dodaj śliwki pokrojone na kawałki oraz cynamon, anyż, syrop z agawy, sos balsamiczny i 3 łyżki wody.
- Przykryj patelnię i duś chwilę wszystkie składniki. Następnie odparuj, ale pozostawiając około 2 łyżek sosu z jabłek i przypraw.
- Kuskus przełóż do miseczki, obok ułóż jabłuszka. Dodaj orzechy.
- Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego i posypać nasionami chia.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
- Zagotuj wodę w czajniku. Wrzątkiem zalej kuskus (około 0,5 cm wody powyżej kuskusu).
- Jabłko obierz ze skórki. Przekrój na ćwiartki. Wrzuć do naczynia razem ze śliwkami i posiekaj 4 sekundy / obroty 5. Jeśli wolisz bardziej rozdrobnione jabłka - wydłuż czas siekania.
- Dodaj cynamon, anyż, syrop z agawy, sos balsamiczny i 3 łyżki wody. Przykryj naczynie pokrywą, załóż miarkę i ustaw 2,5 minuty / temperatura 100 stopni / obroty 2. UWAGA! Cynamon w lasce warto złamać na pół, aby nie blokował pracy TM. Po tym czasie zdejmij miarkę i ustaw 40 sekund / 100 stopni / obroty 2.
- Kuskus przełóż do miseczki, obok ułóż jabłuszka. Dodaj orzechy.
- Można podawać z łyżką jogurtu naturalnego i posypać nasionami chia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz