Kimchi to korea艅ska kapusta kiszona. Jej smak jest wyrazisty kwa艣no-pikantny. Przygotowywa艂am ju偶 placki z kimchi (przepis na placki kimchijeon). Polecam r贸wnie偶 kimchi jako dodatek do obiadu. Ostatnio ugotowa艂am korea艅sk膮 zup臋 na bazie tej kapusty - czyli kimchi jjigae (czyt. kimczi d偶ige). W Korei dania na bazie kiszonej kapusty kimchi s膮 niezwykle popularne. Wie艣膰 niesie, 偶e dzi臋ki temu Korea艅czycy zachowuj膮 d艂ugowieczno艣膰.
CO POTRZEBUJEMY:
- 2 szklanki kimchi (przepis na kimchi)
- 2-3 czerwone cebule
- 3 z膮bki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1-2 艂y偶ki sosu sojowego
- 1 艂y偶ka oleju sezamowego
- 1 艂y偶ka pasty chilli - gochujang
- 0,5 szklanki soku z kimchi
- 0,5l bulionu
- cebula dymka do dekoracji
DO DZIE艁A:
- Cebul臋 pokr贸j w grube pi贸rka. Czosnek przeci艣nij przez prask臋. Imbir zetrzyj na tarce. Rozgrzej olej w woku. Przesma偶 lekko cebul臋 i dodaj czosnek, imbir oraz sos sojowy.
- Nast臋pnie zalej wszystko bulionem. Dolej sok z kimchi, past臋 chilli oraz kimchi. Zagotuj.
- Podawaj posypane cebul膮 dymk膮.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Obrany czosnek oraz cebul臋 i imbir w艂贸偶 do naczynia i posiekaj - 4 sekundy / obroty 4.
- Zgarnij ze 艣cianek posiekane warzywa. Wlej olej i sos sojowy i ustaw 3 minuty / temp.100 stopni / obroty wsteczne 2.
- Do naczynia wlej bulion oraz sok z kimchi, past臋 chilli oraz kimchi. Ustaw 10 minut / temperatura 100 stopni / obroty wsteczne1,5.
- Podawaj posypane cebul膮 dymk膮.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz