W marketach cz臋sto mo偶na zaopatrzy膰 si臋 w ciekawe produkty kuchni azjatyckiej. W艂a艣nie w takich okoliczno艣ciach zakupi艂am makaron gryczany SOBA. By艂 艂adnie zapakowany i zach臋ca艂 oryginalnym wygl膮dem. Spodoba艂o mi si臋 to, 偶e jest niewymagaj膮cy i wystarczy kilka minut jego obr贸bki, aby by艂 gotowy do zjedzenia. Czyta艂am, 偶e Japo艅czycy u偶ywaj膮 go g艂贸wnie jako dodatku do zup. U mnie stanowi艂 baz臋 do dania z woka. Je艣li nie posiadacie woka - to wystarczy du偶a patelnia i mo偶ecie przygotowa膰 pyszny i niecodzienny obiad.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 200 g gryczanego makaronu SOBA
- olej do sma偶enia
- 1 broku艂
- s艂oik p臋d贸w bambusa
- 3 z膮bki czosnku
- 1 papryczka chilli
- kawa艂ek imbiru (ok. 3 cm)
- 3 艂y偶ki sosu sojowego
- 1 艂y偶ka sosu rybnego
- 2 艂y偶ki sosu sriracha
- p臋czek kolendry
- s贸l i cukier do smaku
- sezam do posypania
DO DZIE艁A:
- Makaron ugotuj wg wskaz贸wek na opakowaniu. (Gotuje si臋 go zaledwie 3 minuty - tak偶e b膮d藕cie czujni.
- Broku艂 podziel na r贸偶yczki i ka偶d膮 przekr贸j jeszcze wzd艂u偶 na 2-3 cz臋艣ci. P臋dy bambusa odced藕.
- Imbir oraz czosnek obierz. Czosnek przeci艣nij przez prask臋, a imbir zetrzyj na tarce. Chilli posiekaj. Chilli, czosnek i imbir wrzu膰 na rozgrzany olej i kr贸tko przesma偶. Nast臋pnie dodaj broku艂, podlej oko艂o 50-70 ml wody i przykryj. Gotuj 5 minut. Nast臋pnie zdejmij pokryw臋 i lekko odparuj p艂yn. Dodaj p臋dy bambusa, sos sojowy, rybny, sriracha oraz s贸l i cukier do smaku. Przesma偶 jeszcze przez kilka minut.
- Na koniec dodaj posiekan膮 kolendr臋 i przemieszaj danie.
- Przed podaniem posyp sezamem i np. siekan膮 dymk膮.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz