Go艂膮bki nale偶膮 do jednych z bardziej czasoch艂onnych da艅. Warto jednak od czasu do czasu po艣wi臋ci膰 troch臋 wi臋cej czasu na przygotowanie obiadu i zaserwowa膰 rodzinie pyszne go艂膮bki. Osobi艣cie lubi臋 najbardziej go艂膮bki z ry偶em i pieczarkami. Natomiast Pan Robak gustuje w farszu mi臋snym. Dlatego, aby wilk by艂 syty i owca ca艂a, przyrz膮dzam go艂膮bki na dwa sposoby.
CO POTRZEBUJEMY:
- 艣rednia g艂贸wka kapusty w艂oskiej
- 艂y偶ka mas艂a
sk艂adniki na farsz z pieczarkami:
- 100 g ry偶u
- 1 du偶a cebula
- oko艂o 10 pieczarek
- s贸l, pieprz
sk艂adniki na farsz mi臋sny:
- 100 g ry偶u
- 1 du偶a cebula
- 400-500 g mielonego mi臋sa drobiowego
- s贸l, pieprz
sk艂adniki na sos pomidorowy:
- oko艂o 350 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego) lub passaty
- 1 puszka krojonych pomidor贸w
- 1 szklanka wody
- 1 p艂aska 艂y偶ka domowej kostki roso艂owej (przepis na domow膮 kostk臋 roso艂ow膮)
- s贸l, cukier, pieprz
DO DZIE艁A:
- Rozpocznij od ugotowania kapusty. Nastaw wod臋 w najwi臋kszym garnku jaki posiadasz w kuchni. Z kapusty wytnij g艂膮b. Kapust臋 w艂贸偶 wyci臋ciem do do艂u do gotuj膮cej si臋 i lekko posolonej wody. Gotuj przez 15 minut. Nast臋pnie wy艂膮cz gaz i odwr贸膰 g艂贸wk臋 na drug膮 stron臋. Pozostaw pod przykryciem przez 5 minut, po czym wyjmij z garnka. odstaw do ostygni臋cia.
- Ugotuj ry偶 wg przepisu na opakowaniu.
- Obie cebule obierz, posiekaj i przesma偶. Pieczarki pokr贸j w wi臋ksz膮 kostk臋 i r贸wnie偶 podsma偶 na patelni. Pos贸l po usma偶eniu.
- Ugotowany ry偶 podziel prze艂贸偶 do 2 misek dziel膮c na dwie r贸wne cz臋艣ci. Podobnie cebule podziel na r贸wne cz臋艣ci i dodaj do ry偶u.
- Do jednej z misek dodaj mi臋so mielone. Wymieszaj i dodaj przyprawy do smaku: s贸l i pieprz. Do drugiej miski dodaj pieczarki i r贸wnie偶 przypraw do smaku sol膮 i pieprzem.
- Wlej do garnka passat臋. Dodaj krojone pomidory i wod臋 wraz z domow膮 kostk膮 roso艂ow膮. Zagotuj. Dodaj s贸l, cukier i pieprz do smaku. Je艣li nie lubisz kawa艂k贸w pomidora w sosie - mo偶esz zblendowa膰 r臋cznym blenderem.
- Gdy kapusta wystygnie - ostro偶nie oddzielaj li艣cie. Odcinaj z ka偶dego zgrubienie, aby dobrze si臋 zawija艂o go艂膮bki.
- Po艂贸偶 li艣膰 kapusty na lewej d艂oni. Na艂贸偶 farsz. Zawi艅 nasad臋 li艣cia, nast臋pnie zagnij do 艣rodka boki (jak w krokiecie) i ciasno zwi艅 go艂膮bka. Post臋puj tak, a偶 do wyko艅czenia farszu.
- Naczynie 偶aroodporne posmaruj mas艂em. Wy艂贸偶 na dno pozosta艂e li艣cie kapusty. Nast臋pnie u艂贸偶 go艂膮bki - ciasno, jeden obok drugiego, 艂膮czeniem do do艂u. Go艂膮bki zalej sosem pomidorowym. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Oko艂o p贸艂 godziny przed ko艅cem, mo偶esz odkry膰 go艂膮bki, aby kapusta sta艂a si臋 chrupi膮ca.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Rozpocznij od ugotowania kapusty. Z kapusty wytnij g艂膮b. Do naczynia wlej oko艂o 1,5 l wody. Ustaw 45 minut/VAROMA/ obroty 2. Na Varomie u艂贸偶 kapust臋 wyci臋ciem do do艂u i paruj.
- Ugotuj ry偶 wg przepisu na opakowaniu.
- Obie cebule obierz, posiekaj i przesma偶. Pieczarki pokr贸j w wi臋ksz膮 kostk臋 i r贸wnie偶 podsma偶 na patelni. Pos贸l po usma偶eniu.
- Ugotowany ry偶 podziel prze艂贸偶 do 2 misek dziel膮c na dwie r贸wne cz臋艣ci. Podobnie cebule podziel na r贸wne cz臋艣ci i dodaj do ry偶u.
- Do jednej z misek dodaj mi臋so mielone. Wymieszaj i dodaj przyprawy do smaku: s贸l i pieprz. Do drugiej miski dodaj pieczarki i r贸wnie偶 przypraw do smaku sol膮 i pieprzem.
- Wlej do naczynia passat臋. Dodaj krojone pomidory i wod臋 wraz z domow膮 kostk膮 roso艂ow膮. Zagotuj 2 minuty / temperatura 100 stopni / obroty 2. Na koniec dodaj s贸l, cukier i pieprz do smaku - zamieszaj 5 sekund / obroty 4.
- Gdy kapusta wystygnie - ostro偶nie oddzielaj li艣cie. Odcinaj z ka偶dego zgrubienie, aby dobrze si臋 zawija艂o go艂膮bki.
- Po艂贸偶 li艣膰 kapusty na lewej d艂oni. Na艂贸偶 farsz. Zawi艅 nasad臋 li艣cia, nast臋pnie zagnij do 艣rodka boki (jak w krokiecie) i ciasno zwi艅 go艂膮bka. Post臋puj tak, a偶 do wyko艅czenia farszu.
- Naczynie 偶aroodporne posmaruj mas艂em. Wy艂贸偶 na dno pozosta艂e li艣cie kapusty. Nast臋pnie u艂贸偶 go艂膮bki - ciasno, jeden obok drugiego, 艂膮czeniem do do艂u. Go艂膮bki zalej sosem pomidorowym. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Oko艂o p贸艂 godziny przed ko艅cem, mo偶esz odkry膰 go艂膮bki, aby kapusta sta艂a si臋 chrupi膮ca.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz