Ugotowanie klarownego roso艂u nie wcale takie 艂atwe. Pami臋tam swoje pocz膮tki, kiedy wrzuca艂am wszystko na raz do garnka nie patrz膮c, czy to zimna czy ciep艂a woda. Czy si臋 gotuje, wrze czy tylko pyrka. Po wielu pr贸bach wiem ju偶, 偶e sztuka ugotowania udanego roso艂u, to trzymanie si臋 艣ci艣le konkretnych wytycznych. I tak trzy g艂贸wne zasady:
- mi臋so wk艂adaj do zimnej wody,
- w trakcie gotowania roso艂u uzupe艂niaj wod臋 tylko gor膮c膮 wod膮 (najlepiej wrz膮tkiem), ale nigdy zimn膮,
- gotuj ros贸艂 na bardzo ma艂ym ogniu przez minimum 3 godziny.
Jestem ciekawa jakie s膮 Wasze sposoby na ros贸艂. S艂ysza艂am, 偶e niekt贸rzy dodaj膮 jab艂ko albo imbir w trakcie gotowania. Jakie s膮 Twoje sekrety udanego roso艂u?
CO POTRZEBUJEMY:
- porcja roso艂owa
- 2 udka kacze
- kawa艂ek wo艂owiny lub ko艣ci wo艂owych
- 2 wi臋ksze marchewki
- 2 ma艂e pietruszki
- kawa艂ek pora
- 1/4 selera
- 4 z膮bki czosnku
- 1 cebula
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 li艣cie laurowe
- 2 艂y偶ki soli
DO DZIE艁A:
- Mi臋so w艂贸偶 do garnka i zalej zimn膮 wod膮. Nastaw na gaz i zagotuj. Gdy zacznie wrze膰, zmniejsz ogie艅, tak aby zupa gotowa艂a si臋 "ledwo-ledwo"
- Cebul臋 obierz, nabij na widelec i opal nad gazem. Powinna zrobi膰 si臋 czarna.
- Po godzinie gotowania dodaj obrane warzywa oraz przyprawy.
- Gotuj przez kolejne 2-3 godziny. Wa偶ne, aby ros贸艂 pyrka艂. Ogie艅 nie powinien by膰 zbyt du偶y, poniewa偶 wszystkie aromaty mi臋sno-warzywne lubi膮 powoli uwalnia膰 si臋 w trakcie d艂ugiego gotowania.
- Ros贸艂 podawaj tak jak lubisz - mo偶na z makaronem, ziemniakami lub ko艂dunami.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz