W diecie wega艅skiej wa偶nym sk艂adnikiem diety s膮 warzywa str膮czkowe. Postanowi艂am przygotowa膰 bezmi臋sn膮 wersj臋 klasycznej fasolki po breto艅sku. Przygotowanie jej zaj臋艂o mi co艣 oko艂o 10-15 minut. Do tego wysz艂a pyszna, rozgrzewaj膮ca - wprost idealna na zimowy obiad. Z pewno艣ci膮 b臋d臋 j膮 powtarza膰.
CO POTRZEBUJEMY:
- 2 puszki fasoli (u mnie czarna i bia艂a)
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 s艂oiczek koncentratu pomidorowego 200 g
- 1 papryczka chilli
- 3 z膮bki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 艂y偶ki s艂odkiej papryki w臋dzonej
- 1 艂y偶ka oleju
- s贸l do smaku (oko艂o 1 艂y偶eczka),
- 1 艂y偶ka domowej vegety (przepis na domow膮 veget臋)
DO DZIE艁A:
- Puszki otw贸rz i prze艂贸偶 fasol臋 na durszlak. Odced藕.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Chilli pokr贸j na cienkie paseczki. Papryk臋 pokr贸j na kostk臋.
- Do garnka wlej passat臋 oraz prze艂贸偶 koncentrat pomidorowy. Zacznij podgrzewa膰.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzu膰 czosnek i chilli oraz wsyp papryk臋 w臋dzon膮. Przesma偶, a偶 zacznie ulatnia膰 si臋 aromat. W tym momencie dodaj czerwon膮 papryk臋 i zalej oko艂o 200 ml ciep艂ej wody. Przykryj i poddu艣 kilka minut.
- Gdy papryka b臋dzie mi臋kka, prze艂贸偶 zawarto艣膰 patelni do garnka z sosem pomidorowym. Wymieszaj. Dodaj odcedzon膮 fasol臋 i zagotuj. Przypraw do smaku, sol膮 i domow膮 veget膮.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Puszki otw贸rz i prze艂贸偶 fasol臋 na durszlak. Odced藕.
- Czosnek obierz. Papryk臋 czerwon膮 pokr贸j na 膰wiartki, a chili przekr贸j na p贸艂. W艂贸偶 do naczynia czosnek, chilli i papryk臋 - ustaw obroty 4 / 6 sekund.
- Zgarnij kopystk膮 warzywa ze 艣cianek. Wlej olej i dodaj papryk臋 w臋dzon膮. Ustaw 2 minuty / 100 stopni / obroty wsteczne 1,5. Nast臋pnie wlej oko艂o 200 g ciep艂ej wody. Ustaw 3 minuty / 100 stopni/ obroty wsteczne 2.
- Do naczynia dodaj passat臋 oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj 5 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 2. Przypraw sol膮 i domow膮 veget膮.
- I teraz ostatni moment - przelej gor膮cy sos pomidorowy do garnka. Dodaj odcedzon膮 fasol臋 i wymieszaj. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Wygl膮da apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsu艅