Hoduj臋 kie艂ki i jem je do wszystkiego. Kanapkom dodaj膮 efektu chrupko艣ci, koktajlom pikanterii, a wielu potrawom nadaj膮 pi臋kny efekt wizualny. Dzi臋ki kie艂kownicom s艂oikowym pokocha艂am upraw臋 kie艂k贸w i na nadchodz膮ce 艣wi臋ta polecam przygotowanie jajek nafaszerowanych pieczarkami, cheddarem oraz .... kie艂kami. Efekt ko艅cowy z pewno艣ci膮 zadowoli najbardziej wymagaj膮ce podniebienia. A do hodowli kie艂k贸w polecam sklep Semini.pl, gdzie mo偶ecie zaopatrzy膰 si臋 we wspania艂e kie艂kownice s艂oikowe - tutaj link https://semini.pl.
CO POTRZEBUJEMY:
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 60 g sera cheddar,
- spora gar艣膰 ulubionych kie艂k贸w
- 3 艂y偶ki jogurtu naturalnego,
- 10-14 pieczarek (im wi臋ksze tym mniej),
- s贸l,
DO DZIE艁A:
- Oczy艣膰 pieczarki. Pokr贸j na 膰wiartki. Rozgrzej olej na patelni i wrzu膰 pieczarki do przesma偶enia. Wa偶ne, aby nie miesza膰 ich w trakcie sma偶enia, poniewa偶 nie b臋d膮 chrupi膮ce. Na koniec sma偶enia pos贸l pieczarki i szybko przemieszaj.
- Jajka przekr贸j na p贸艂. Wyci膮gnij 偶贸艂tka i w艂贸偶 je do miski.
- Cheddar zetrzyj na du偶ych oczkach tarki. Dorzu膰 do miski.
- Dodaj kie艂ki, jogurt i pieczarki. Wymieszaj i wrzu膰 wszystko do malaksera, aby past臋 jeszcze bardziej rozdrobni膰.
- Nak艂adaj porcje pasty do po艂贸wek jajek. Udekoruj 艣wie偶ymi kie艂kami lub szczypiorkiem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Oczy艣膰 pieczarki. Pokr贸j na 膰wiartki. Rozgrzej olej na patelni i wrzu膰 pieczarki do przesma偶enia. Wa偶ne, aby nie miesza膰 ich w trakcie sma偶enia, poniewa偶 nie b臋d膮 chrupi膮ce. Na koniec sma偶enia pos贸l pieczarki i szybko przemieszaj.
- Jajka przekr贸j na p贸艂. Wyci膮gnij 偶贸艂tka i w艂贸偶 je do naczynia.
- Do naczynia dodaj r贸wnie偶 pieczarki, kie艂ki, jogurt i ser cheddar pokrojony na kilka mniejszych kawa艂k贸w. Ustaw 20 sekund / obroty 5. Nast臋pnie zgarnij kopystk膮 past臋 ze 艣cianek naczynia i jeszcze raz przemieszaj 8 sekund / obroty 8.
- Nak艂adaj porcje pasty do po艂贸wek jajek. Udekoruj 艣wie偶ymi kie艂kami lub szczypiorkiem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz