Tyle razy przymierza艂am si臋 do hodowania kie艂k贸w w domu , ale zawsze ko艅czy艂o si臋 to fiaskiem. Te wszystkie przygotowania, waty, ligniny, pojemniczki….szczerze m贸wi膮c po prostu mnie przera偶a艂y. Jak jeszcze pomy艣la艂am o technice p艂ukania kie艂k贸w i o czasie, kt贸ry nale偶y im po艣wi臋ci膰, to m贸j zapa艂 styg艂 od razu.
Do czasu, a偶 na facebooku zobaczy艂am kie艂kownice w s艂oiku firmy Semini.pl . Urzek艂y mnie swoj膮 prostot膮. Przeczyta艂am instrukcj臋 i ju偶 wiedzia艂am, 偶e chc臋 zosta膰 ich posiadaczk膮. Okazuje si臋, 偶e jeszcze nigdy hodowla kie艂k贸w nie by艂a tak prosta.
Zapytacie o co chodzi z tymi kie艂kami? Dlaczego wog贸le warto po nie si臋ga膰?
Ot贸偶 kie艂ki to takie ma艂e ro艣linki, kt贸re otrzymujemy z nasion. S膮 cennym 藕r贸d艂em mikroelement贸w i witamin. Ro艣liny zamykaj膮 w swoich nasionkach bogactwo sk艂adnik贸w, kt贸re musz膮 przekaza膰 kolejnym pokoleniom. W momencie gdy kie艂kuj膮, uwalniane s膮 enzymy, dzi臋ki kt贸rym wszystkie cenne substancje zawarte w nasionach s膮 dla nas przyswajalne.
Zapytacie o co chodzi z tymi kie艂kami? Dlaczego wog贸le warto po nie si臋ga膰?
Ot贸偶 kie艂ki to takie ma艂e ro艣linki, kt贸re otrzymujemy z nasion. S膮 cennym 藕r贸d艂em mikroelement贸w i witamin. Ro艣liny zamykaj膮 w swoich nasionkach bogactwo sk艂adnik贸w, kt贸re musz膮 przekaza膰 kolejnym pokoleniom. W momencie gdy kie艂kuj膮, uwalniane s膮 enzymy, dzi臋ki kt贸rym wszystkie cenne substancje zawarte w nasionach s膮 dla nas przyswajalne.
Dzi艣 b臋dzie o tym jak w bardzo prosty spos贸b wyhodowa膰 w艂asne kie艂ki.
Jak korzysta膰 z kie艂kownicy s艂oikowej?
- Wsyp do kie艂kownicy s艂oikowej nasiona np. rzodkiewki i zalej letni膮 wod膮. Zakr臋膰 s艂oik i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na ca艂膮 noc. W tym czasie nasiona wch艂on膮 wod臋 i delikatnie nap臋czniej膮.
- Nie odkr臋caj膮c s艂oika wylej wod臋 przez sitko w zakr臋tce. Przep艂ucz nasiona i dok艂adnie je odced藕. Kie艂kownic臋 ustaw w pod k膮tem. Jest tak wyprofilowana, 偶e ma dwie opcje stawiania s艂oika.
- S艂oiczki postaw na oknie, aby ziarna mia艂y dost臋p do 艣wiat艂a dziennego.
- Powtarzaj p艂ukanie nasion 2 razy dziennie - rano i wieczorem. Je艣li uda si臋 p艂uka膰 cz臋艣ciej 3 lub 4 razy dziennie to tym lepiej. Pami臋taj, aby nasionka nie by艂y zanurzone w wodzie, bo mog膮 zgni膰. Musz膮 by膰 wilgotne, ale nie zamoczone.
- Kie艂ki s膮 gotowe do zjedzenia po 4-5 dniach. Zale偶y to od nasion jakie wybrali艣cie. Najszybciej kie艂kuje rzodkiewka.
Dlaczego warto je艣膰 kie艂ki:
- Tak jak wspomina艂am wy偶ej kie艂ki to bogactwo witamin, mikroelement贸w ale te偶 bia艂ek i kwas贸w OMEGA-3.
- Wzmacniaj膮 nasz system odporno艣ciowy.
- S膮 pomocne w walce z r贸偶nymi schorzeniami, posiadaj膮 te偶 zwi膮zki antynowotworowe jak np. kie艂ki broku艂a.
- Kie艂ki lucerny obfituj膮 w 偶elazo, kie艂ki soczewicy w kwas foliowy, kie艂ki rzodkiewki to cenne 偶r贸d艂o witaminy C, kie艂ki kozieradki wspomagaj膮 proces regenracji tkanek i b臋d膮 dzia艂a膰 odm艂adzaj膮co. Ka偶de ziarno b臋dzie mie膰 swoje niepowtarzalne w艂a艣ciwo艣ci.
- Ze wzgl臋du na koncentracj臋 witamin i mikroelement贸w s膮 polecane dzieciom, kobietom w ci膮偶y i osobom starszym. Ostatnio b臋d膮c u Rodzic贸w nam贸wi艂am Tat臋 do spr贸bowania kie艂k贸w. Co prawda by艂y to kupowane kie艂ki, ale spe艂ni艂y swoje zadanie. Tato sta艂 si臋 ich wielbicielem. Zjada kie艂ki przede wszystkim na kanapce. My艣l臋, 偶e ucieszy si臋 z mojego prezentu - czyli z kie艂kownicy s艂oikowej.
- Po wi臋cej informacji na temat kie艂kownic s艂oikowych zapraszam do sklepu SEMINI. Kie艂kownice s膮 dost臋pne pod linkiem: https://semini.pl/kategoria-produktu/uprawa-kielkow/kielkownice/
Witam,
OdpowiedzUsu艅A nie da si臋 tak po prostu na wacie?
Jak rze偶uch臋?
Mo偶na na wacie, ale nie wszystkie nasiona nadaj膮 si臋 do takiej hodowli :)
Usu艅