Wielkanoc za pasem, dlatego zapraszam Was na pyszny wielkanocny mazurek. Przygotowanie jest niezwykle proste i nie ma mowy, 偶eby ciasto Wam nie wysz艂o. B臋dzie s艂odko, smacznie i efektownie. Kropk臋 nad "i" postawi膮 solone nasiona dyni.
Zapraszam.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 170 g m膮ki pszennej
- 100 g zimnego mas艂a
- 30 g cukru pudru
- 1 偶贸艂tko
- 1 艂y偶ka kwa艣nej 艣mietany
pozosta艂e sk艂adniki:
- puszka masy kajmakowej
- pra偶one i solone pestki z dyni
- orzechy pekan
- pra偶one orzechy nerkowca
- posypki do ciasteczek (opcjonalnie)
DO DZIE艁A:
- M膮k臋 wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj mas艂o i posiekaj na kruszonk臋. Nast臋pnie dodaj 偶贸艂tko oraz 艣mietan臋 i szybko zagnie膰 ciasto. Uformuj kul臋, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki, aby si臋 sch艂odzi艂o przez oko艂o 60 minut.
- Po godzinie nastaw piekarnik na 200 stopni, aby si臋 rozgrza艂 i wyci膮gnij ciasto. Rozwa艂kuj, formuj膮c kszta艂t ko艂a. Brzegi ciasta zawi艅 do g贸ry tak, 偶eby utworzy艂y niewysoki rant. Najlepiej zrobi膰 falbanki, aby rant nie opada艂. Ponak艂uwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (do zrumienienia).
- Na wystudzone ciasto wy艂贸偶 mas臋 kajmakow膮. Rozsmaruj j膮 r贸wnomiernie. Mazurka udekoruj orzechami i pestkami dyni. Je艣li lubicie inne bakalie - rodzynki, kandyzowane owoce czy inne orzechy - 艣mia艂o wybierzcie to co dla Was najsmaczniejsze. Jednak polecam solone orzechy lub solone pestki z dyni, poniewa偶 艣wietnie prze艂amuj膮 s艂odycz kajmaku.
- Weso艂ego Alleluja :)
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki na ciasto umie艣膰 w naczyniu. Ustaw 20 sekund / obroty 5, a nast臋pnie opcj臋 INTERWA艁 przez 40 sekund. Uformuj kul臋, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw ciasto do lod贸wki, aby si臋 sch艂odzi艂o przez oko艂o 60 minut.
- Po godzinie nastaw piekarnik na 200 stopni, aby si臋 rozgrza艂 i wyci膮gnij ciasto. Rozwa艂kuj, formuj膮c kszta艂t ko艂a. Brzegi ciasta zawi艅 do g贸ry tak, 偶eby utworzy艂y niewysoki rant. Najlepiej zrobi膰 falbanki, aby rant nie opada艂. Ponak艂uwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (do zrumienienia).
- Na wystudzone ciasto wy艂贸偶 mas臋 kajmakow膮. Rozsmaruj j膮 r贸wnomiernie. Mazurka udekoruj orzechami i pestkami dyni. Je艣li lubicie inne bakalie - rodzynki, kandyzowane owoce czy inne orzechy - 艣mia艂o wybierzcie to co dla Was najsmaczniejsze. Jednak polecam solone orzechy lub solone pestki z dyni, poniewa偶 艣wietnie prze艂amuj膮 s艂odycz kajmaku.
- Weso艂ego Alleluja :)
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz