marca 10, 2018

馃嵃 polewa lustrzana czyli mirror glaze


Mistrzyni膮 wypiek贸w nie jestem, ale przychodzi taki czas, kiedy trzeba zmierzy膰 si臋 z tortem urodzinowym. Tym bardziej, 偶e tort na okr膮g艂e 10-te urodziny, to ju偶 nie byle jaka okazja. Od kilku miesi臋cy moj膮 uwag臋 przyku艂a niezwykle atrakcyjna w wygl膮dzie polewa lustrzana. Ogl膮da艂am i podziwia艂am kolejne torty. Postanowi艂am spr贸bowa膰. I dobrze zrobi艂am, bo okazuje si臋, 偶e jej wykonanie nie jest trudne. Nieskromnie m贸wi膮c jestem zadowolona z efektu. C贸rci tort si臋 podoba艂, go艣ciom smakowa艂, dlatego dziel臋 si臋 przepisem na polew臋 mirror glaze.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 3 tabliczki bia艂ej czekolady (300 g)
  • 20 g 偶elatyny
  • 40 ml zimnej wody
  • 130 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 180 ml s艂odkiego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka cukru
  • barwnik spo偶ywczy


DO DZIE艁A:

  1. 呕elatyn臋 wsyp do miseczki i zalej zimn膮 wod膮. Odstaw
  2. Zacznij od wstawienia torta do zamra偶alnika. Polewa musi spotka膰 si臋 z bardzo zimnym ciastem. Jest to gwarancja t臋偶enia glazury.
  3. Do rondelka wsyp cukier i wlej wod臋 (130 ml). Zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj 偶elatyn臋 oraz mleko skondensowane. Dok艂adnie po艂膮cz sk艂adniki.
  4. Po艂aman膮 czekolad臋 rozpu艣膰 w k膮pieli wodnej, a nast臋pnie  dodaj do masy w rondelku. Zn贸w dok艂adnie wymieszaj. Na ko艅cu zblenduj na g艂adk膮 mas臋 i przeced藕 przez sito, aby pozby膰 si臋 p臋cherzyk贸w powietrza.
  5. Odstaw polew臋, aby wystyg艂a. Powinna mie膰 oko艂o 30-36 stopni.
  6. Wyci膮gnij tort z zamra偶alki i ustaw go najlepiej na odwr贸conej do g贸ry nogami paterze. Chodzi o to, aby polewa mog艂a swobodnie sp艂ywa膰 z ciasta. 
  7. Wylewaj powoli glazur臋 zaczynaj膮c od 艣rodka torta. Zataczaj kr臋gi. Polewa b臋dzie powoli si臋 rozp艂ywa膰 po powierzchni. Nast臋pnie polewaj boki miejsce przy miejscu, tak aby dok艂adnie obla膰 boki. Polewy wystarczy spokojnie na dwukrotne oblanie ciasta.
  8. Je艣li pojawi膮 si臋 na powierzchni p臋cherzyki powietrza, przek艂uj je wyka艂aczk膮.
  9. Gdy polewa przestanie „kapa膰” - wstaw tort do lod贸wki na 2-3 godziny.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. 呕elatyn臋 wsyp do miseczki i zalej zimn膮 wod膮. Odstaw.
  2. Zacznij od wstawienia torta do zamra偶alnika. Polewa musi spotka膰 si臋 z bardzo zimnym ciastem. Jest to gwarancja t臋偶enia glazury.
  3. Do naczynia w艂贸偶  cukier i wlej wod臋 (130 ml). Gotuj przez 7 minut / 100 stopni / obroty 4. W mi臋dzyczasie po艂am czekolad臋 na kostki. 
  4. Do naczynia dolej mleko skondensowane, czekolad臋 oraz 偶elatyn臋 i zmiksuj 45 sekund / obroty 5. Nast臋pnie dodaj barwnik. Ustaw kolejne 45 sekund / obroty 8 i wymieszaj. Przeced藕 przez sito polew臋, aby pozby膰 si臋 p臋cherzyk贸w powietrza.
  5. Umyj naczynie i wlej do niego ponownie polew臋. Bez nastawiania czasu doprowad藕 naczynie do 37 stopni.
  6. Wyci膮gnij tort z zamra偶alki i ustaw go najlepiej na odwr贸conej do g贸ry nogami paterze. Chodzi o to, aby polewa mog艂a swobodnie sp艂ywa膰 z ciasta. 
  7. Wylewaj powoli glazur臋 zaczynaj膮c od 艣rodka torta. Zataczaj kr臋gi. Polewa b臋dzie powoli si臋 rozp艂ywa膰 po powierzchni. Nast臋pnie polewaj boki miejsce przy miejscu, tak aby dok艂adnie obla膰 boki. Polewy wystarczy spokojnie na dwukrotne oblanie ciasta.
  8. Je艣li pojawi膮 si臋 na powierzchni p臋cherzyki powietrza, przek艂uj je wyka艂aczk膮.
  9. Gdy polewa przestanie „kapa膰” - wstaw tort do lod贸wki na 2-3 godziny.
PORADY:

  • Pami臋taj! Polewa nie b臋dzie twarda jak czekolada. Jest to mi臋kka i klej膮ca si臋 glazura. To niezwykle istotne przy dekoracji, poniewa偶 raz po艂o偶ony element dekoracji, nie b臋dzie m贸g艂 zmieni膰 swojego po艂o偶enia bez uszczerbku dla wygl膮du torta.
  • Deser z mirror glaze podajemy w ci膮gu 24 godzin. 
  • Polew臋 lustrzan膮 mo偶na przygotowa膰 na dzie艅 przed dekorowaniem. Wystarczy po przygotowaniu przela膰 j膮 do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywa膰 w lod贸wce. Przed wylaniem na deser wystarczy podgrza膰 glazur臋 do 35 stopni w k膮pieli wodnej lub w mikrofali. Wa偶ne, aby jej nie gotowa膰.









Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger