Gdybym nie zdradziła rodzince, że dodałam do sernika bataty to nawet by się nie zorientowali. Ale profilaktycznie przyznałam się jak już zjedli, żeby przypadkiem nie natknęli się na przepis na blogu ;) bo.... słodkich ziemniaków moi nie lubią. Jednak wersja sernika z dodatkiem tego warzywa zasmakowała domownikom, z czego bardzo się cieszę. Sernik jest zwarty i w połączeniu z polewą czekoladową tworzy pyszny deser. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie. Serdecznie polecam!
CO POTRZEBUJEMY:
- 750 g tłustego, białego twarogu
- 300 g ugotowanych batatów (surowy będzie ważył około 650g)
- 60 g masła (czyli około 2 łyżki)
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru brzozowego (ksylitolu)
- 1 łyżka cukru waniliowego (używam tego ➡️ przepis na domowy cukier waniliowy)
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 1 łyżeczka olejku smietankowego
polewa:
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki mleka
DO DZIEŁA:
- Bataty obierz. Włóż do malaksera wraz z jajkami i olejkami. Zmiksuj na puree i przełóż do dużej miski, w której będziesz mieszać docelowo wszystkie składniki.
- Włóż do malaksera biały ser, miękkie masło oraz cukier. Miksuj do czasu uzyskania puszystej masy. Przełóż do batatów.
- Wymieszaj ser z batatami na jednolitą masę. Przelej do tortownicy. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale lepsza będzie mniejsza - sernik wówczas będzie wyższy.
- Do nagrzanego (180 stopni) piekarnika wstaw na najniższy poziom blaszkę z wodą. Na poziom wyżej na tzw. "żeberkach" postaw ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu nie otwieraj drzwiczek piekarnika przez minimum 30 minut, a najlepiej przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij sernik i pozostaw, aby spokojnie wystygł. Na koniec wstaw go do lodówki. Dzięki temu jego konsystencja będzie zwarta i łatwiej będzie się go kroić.
- Polewa: czekoladę posiekaj. Włóż do rondelka i dodaj mleko. Na minimalnym ogniu , ciągle mieszając połącz oba składniki. Polewą udekoruj ciasto.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
- Do naczynia włóż ugotowanego batata. Dodaj jajka, olejki i zmiksuj 10 sekund / obroty 5. Następnie ściągnij kopystką masę ze ścianek i zmiksuj ponownie 7 sekund / obroty 4. Przełóż do miseczki.
- Do naczynia dodaj biały ser, masło oraz cukier. Miksuj przez 2 minuty / obroty 4. Gdy ser będzie jedwabisty - dodaj masę batatową - zamieszaj 40 sekund / obroty 5.
- Przelej masę do tortownicy. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale lepsza będzie mniejsza - sernik wówczas będzie wyższy.
- Do nagrzanego (180 stopni) piekarnika wstaw na najniższy poziom blaszkę z wodą. Na poziom wyżej na tzw. "żeberkach" postaw ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu nie otwieraj drzwiczek piekarnika przez minimum 30 minut, a najlepiej przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij sernik i pozostaw, aby spokojnie wystygł. Na koniec wstaw go do lodówki. Dzięki temu jego konsystencja będzie zwarta i łatwiej będzie się go kroić.
- Polewa: czekoladę posiekaj. Włóż do rondelka i dodaj mleko. Na minimalnym ogniu , ciągle mieszając połącz oba składniki. Polewą udekoruj ciasto.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńślicznie dziękuję :)
UsuńCiekawy pomysł z tymi batatami :) Podziwiam, że nawet cukier waniliowy sama przyrządzasz. Ja zawsze idę na łatwiznę i bezglutenowy z oetkera kupuję, żeby było szybciej. Przepis wypróbuję na święta.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz :) cukier waniliowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i wystarcza na prawdę na bardzo długo. Polecam, bo jego zapach jest na prawdę fantastyczny :)
UsuńDominika, sernik już się piecze.
OdpowiedzUsuńChciałam jedynie zapytać o masło.
W przepisie podane jest dwie łyżki masła, natomiast w wykonaniu już nic o maśle nie ma wspomniane.