Lubi臋 wymy艣la膰 dania inspirowane kuchni膮 azjatyck膮. Dzisiaj przygotowa艂am pyszna sa艂atk臋 na bazie komosy ry偶owej oraz pysznej salsy z mango i papryki. Do tego dos艂ownie kilka przypraw i gotowe. Podane sk艂adniki wystarcz膮 Wam na 2 porcje.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1/3 szklanki komosy ry偶owej
- tu艅czyk z puszki
- 1 mango
- 1/2 czerwonej papryki
- 艣wie偶a kolendra (tutaj w zale偶no艣ci od upodoba艅 - u mnie 1/3 doniczki)
- 1-2 艂y偶ki oleju
- sok z po艂owy cytryny
- s贸l, 1 艂y偶ka syropy z agawy (lub lej膮cego miodu),
- ostry sos chilli - oko艂o 1 艂y偶eczka
DO DZIE艁A:
- Komos臋 op艂ucz pod bie偶膮c膮 wod膮. Prze艂贸偶 do garnka i zalej 2/3 szklanki wody. Doprowad藕 do wrzenia. Zmniejsz ogie艅 i gotuj 5 minut. Po tym czasie wy艂膮cz i pozostaw komos臋 w garnku bez odkrywania. Musi nap臋cznie膰 i ostygn膮膰.
- Mango obierz i pokr贸j w kostk臋. Papryk臋 pokr贸j drobn膮 w kosteczk臋.Kolendr臋 posiekaj. Prze艂贸偶 wszystko do miski. Dodaj olej, s贸l, syrop z agawy, sok z cytryny i sos chilli. Wymieszaj.
- Wystudzon膮 komos臋 ry偶ow膮 na艂贸偶 do miseczek. Nast臋pnie dodaj sals臋 i tu艅czyka. Tu艅czyk mo偶e by膰 w oleju lub w sosie w艂asnym. W zale偶no艣ci od tego jaki bardziej Wam smakuje.
Smacznego :)
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Komos臋 op艂ucz pod bie偶膮c膮 wod膮. Prze艂贸偶 do naczynia i zalej 2/3 szklanki wody. Ustaw 13 minut / 100 stopni / obroty 2. Po tym czasie pozostaw komos臋 w naczyniu bez odkrywania. Musi nap臋cznie膰 i ostygn膮膰.
- Mango obierz i pokr贸j w kostk臋. Papryk臋 pokr贸j drobn膮 w kosteczk臋.Kolendr臋 posiekaj. Prze艂贸偶 wszystko do miski. Dodaj olej, s贸l, syrop z agawy, sok z cytryny i sos chilli. Wymieszaj.
- Wystudzon膮 komos臋 ry偶ow膮 na艂贸偶 do miseczek. Nast臋pnie dodaj sals臋 i tu艅czyka. Tu艅czyk mo偶e by膰 w oleju lub w sosie w艂asnym. W zale偶no艣ci od tego jaki bardziej Wam smakuje.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz