marca 26, 2018

馃嵃 sezamowiec mojej Siotry Beaty



Przepis na sezamowca otrzyma艂am od mojej starszej Siostry Beaty. Wiele razy opowiada艂a mi o tym cie艣cie, a raczej o tym jakie jest pyszne i smakowo zaskakuj膮ce. W ko艅cu mia艂am okazj臋  skosztowa膰 tego ciasta i przyznaj臋, 偶e nale偶y do 艣cis艂ej czo艂贸wki w TOP li艣cie dla s艂odyczowych 艂asuch贸w.  Wyobra藕cie sobie kruche ciasto z warstw膮 chrupkiego sezamu i mas膮 cha艂wow膮, prze艂amane kwa艣nym d偶emem i po艂膮czone z delikatnym smakiem bezy kokosowej.  No po prostu niebo w gebie.

Moja Siostra Beata ma wiele pysznych przepis贸w. Na blogu publikowa艂am m. in. przepis na jagodzianki oraz pyszn膮 senegalsk膮 potrawk臋 MAFE. Poni偶ej linki do tych przepis贸w:


CO POTRZEBUJEMY:

  • d偶em z czarnej porzeczki (najlepiej domowy, je艣li kupny to zwr贸膰cie uwag臋, 偶eby by艂 g臋sty)
  • niedu偶a blaszka do pieczenia: wymiary +/- 21 cm / 31 cm

sk艂adniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 1 szklanka m膮ki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas艂a
  • 5 偶贸艂tek
  • 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 2 艂y偶ki 艣mietany

sk艂adniki na mas臋 sezamow膮:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 艂y偶ki miodu
  • 40 g mas艂a

sk艂adniki na mas臋 kokosow膮:

  • 5 bia艂ek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wi贸rek kokosowych

sk艂adniki na mas臋 cha艂wow膮:

  • 150 g cha艂wy waniliowej
  • 125 g mi臋kkiego mas艂a
  • 1/2 szklanki cukru pudru

DO DZIE艁A:

  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto kruche posiekaj i szybko zagnie膰 kul臋. Mo偶esz to zrobi膰 r贸wnie偶 w malakserze - wrzu膰 w贸wczas wszystkie sk艂adniki do robota, posiekaj i zagnie膰. Ciasto podziel na 2 r贸wne cz臋艣ci, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki.
  2. Na du偶ej patelni rozpu艣膰 mas艂o, dodaj cukier i mi贸d, a na ko艅cu sezam. Przesma偶. Uwa偶aj, aby sezam si臋 nie przypali艂.
  3. Zacznij rozgrzewa膰 piekarnik - ustaw temperatur臋 180 stopni . Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
  4. Wyci膮gnij jedn膮 cz臋艣膰 ciasta. Rozwa艂kuj na kszta艂t blachy i w艂贸偶 do foremki. Ciasto posmaruj mas膮 sezamow膮 - lekko przestudzon膮. Wa偶ne, aby nie by艂a gor膮ca. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  5. W trakcie pieczenia przygotuj mas臋 kokosow膮. Ubij bia艂ka na sztywn膮 pian臋, stopniowo dodaj膮c cukier. Na koniec wsyp wi贸rki kokosowe i zamieszaj 艂y偶k膮.
  6. Wyci膮gnij casto z piekarnika.
  7. Rozwa艂kuj drug膮 cz臋艣膰 ciasta i w艂贸偶 do tej samej blaszki, w kt贸rej piek艂 si臋 pierwszy placek. Posmaruj d偶emem, a na d偶em wy艂贸偶 r贸wnomiernie bez臋 kokosow膮. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  8. Pozostaw oba placki, aby wystyg艂y.
  9. Masa cha艂wowa: Mas艂o utrzyj z cukrem na g艂adk膮 mas臋. Pod koniec dodaj pokruszon膮 cha艂w臋.
  10. Gdy oba placki wystygn膮 w艂贸偶 do blaszki ciasto z mas膮 sezamow膮. Posmaruj mas膮 cha艂wow膮 i przy艂贸偶 plackiem z d偶emem. 
  11. Podobno najlepsze na nast臋pny dzie艅, ale ostrzegam, ze jest tak pyszne, 偶e mo偶e nie dotrwa膰 do nast臋pnego dnia, co wida膰 na zdj臋ciach. Musicie mi wybaczy膰, ale niestety tylko tyle zosta艂o... ;)


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Wszystkie sk艂adniki na ciasto wrzu膰 do naczynia - ustaw czas 1 minut臋 / obroty 6. Nast臋pnie szybko zagnie膰 kul臋. Ciasto podziel na 2 r贸wne cz臋艣ci, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki. Naczynie umyj i osusz.
  2. Na du偶ej patelni rozpu艣膰 mas艂o, dodaj cukier i mi贸d, a na ko艅cu sezam. Przesma偶. Uwa偶aj, aby sezam si臋 nie przypali艂.
  3. Zacznij rozgrzewa膰 piekarnik - ustaw temperatur臋 180 stopni . Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia.
  4. Wyci膮gnij jedn膮 cz臋艣膰 ciasta. Rozwa艂kuj na kszta艂t blachy i w艂贸偶 do foremki. CIasto posmaruj mas膮 sezamow膮 - lekko przestudzon膮. Wa偶ne, aby nie by艂a gor膮ca. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  5. W trakcie pieczenia przygotuj mas臋 kokosow膮. Do suchego i czystego naczynia wlej bia艂ka. Za艂贸偶 motylek i ubij 6 minut / obroty 4. Po 4 minutach zmniejsz obroty i zacznij dodawa膰 cukier - przez otw贸r w pokrywie. Na koniec zmniejsz obroty do 2,5 i dodaj wi贸rki kokosowe. 
  6. Wyci膮gnij casto z piekarnika.
  7. Rozwa艂kuj drug膮 cz臋艣膰 ciasta i w艂贸偶 do tej samej blaszki, w kt贸rej piek艂 si臋 pierwszy placek. Posmaruj d偶emem, a na d偶em wy艂贸偶 r贸wnomiernie bez臋 kokosow膮. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  8. Pozostaw oba placki, aby wystyg艂y. Naczynie umyj.
  9. Masa cha艂wowa: do naczynia w艂贸偶 mas艂o i cukier - utrzyj 2 minuty / obroty 4. Za艂贸偶 motylek, ustaw czas 4 minuty i ucieraj dalej. W ostatniej minucie dodaj pokruszon膮 cha艂w臋.
  10. Gdy oba placki wystygn膮 w艂贸偶 do blaszki ciasto z mas膮 sezamow膮. Posmaruj mas膮 cha艂wow膮 i przy艂贸偶 plackiem z d偶emem. 
  11. Podobno najlepsze na nast臋pny dzie艅, ale ostrzegam, ze jest tak pyszne, 偶e mo偶e nie dotrwa膰 do nast臋pnego dnia, co wida膰 na zdj臋ciach. Musicie mi wybaczy膰, ale niestety tylko tyle zosta艂o... ;)











1 komentarz :

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger