Zainspirowana przez kole偶ank臋 Agat臋, moje guru je艣li chodzi o kuchni臋 azjatyck膮, stworzy艂am now膮 sur贸wk臋. Podstaw膮 by艂 korze艅 selera, przez wiele os贸b nielubiany. U nas w domu by艂am jedyn膮 jego wielbicielk膮. Do dzisiaj :) Selera doprawi艂am chilli, czosnkiem i azjatyckimi dodatkami. Dzi臋ki takiej mieszance otrzyma艂am niecodzienny smak tego pospolitego warzywa. M膮偶 zosta艂 kupiony. Sur贸wka z selera wchodzi na sta艂e do menu.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 seler
- p臋czek grubego szczypioru
- 1 czerwone chilli
- 2 z膮bki czosnku
- aromatyzowany olej kukurydziany WOK OIL
- 1 -2 艂y偶ki octu ry偶owego
- 1 艂y偶ka miodu lub syropu klonowego
- 2 艂y偶ki sosu sojowego
DO DZIE艁A:
- Obierz czosnek i przeci艣nij przez prask臋. Chilli i szczypior drobno posiekaj.
- Seler obierz i zetrzyj na tarce na du偶ych oczkach lub w malakserze. Prze艂贸偶 do salaterki.
- Wymieszaj seler z czosnkiem, chilli i szczypiorem. Dopraw octem, miodem i sosem sojowym. Na ko艅cu dodaj olej i wszystko pomieszaj. Posmakuj i w razie potrzeby (np. przy du偶ym selerze) - zwi臋ksz ilo艣膰 przypraw.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Obierz czosnek. Do naczynia wrzu膰 chilli i czosnek - rozdrobnij 5 sekund / obroty 4,5. Szczypior posiekaj.
- Do naczynia w艂贸偶 szczypior i seler przeci臋ty na 5-6 kawa艂k贸w. Rozdrobnij 10 sekund / obroty 5.
- Zgarnij kopystk膮 warzywa ze 艣cianek naczynia. Dodaj olej, ocet, sos sojowy oraz mi贸d. Wszystko wymieszaj 5 sekund / obroty wsteczne 3. Posmakuj i w razie potrzeby (np. przy du偶ym selerze) - zwi臋ksz ilo艣膰 przypraw i ponownie wymieszaj.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz