Gdy nachodzi mnie ochota na s艂odkie, w贸wczas lubi臋 przygotowa膰 deser chia na bazie mleka kokosowego z dodatkiem owoc贸w. Do nasion chia 艣wietnie pasuje mango, kt贸re ma wyrazisty i niepowtarzalny smak. Dzi臋ki temu lekka i stonowana cz臋艣膰 na mleczku - smakuje wy艣mienicie.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 4-5 艂y偶eczek nasion chia
- 4 艂y偶ki wody
- syrop klonowy
- 1 mango
- 1/3 艂y偶eczki imbiru w proszku
DO DZIE艁A:
- Obierz mango i pokr贸j w kostk臋. Wrzu膰 do rondelka. Dodaj 2-3 艂y偶ki syropu klonowego oraz imbir. Gotuj oko艂o 5-8 minut, a偶 b臋dzie mi臋kkie. Na koniec rozdrobnij blenderem. Przelej do miseczki i odstaw, aby wystyg艂o.
- Mleczko oraz wod臋 wlej do niedu偶ego s艂oika. Wsyp nasiona chia, dodaj 2-3 艂y偶ki syropu klonowego. Zamknij s艂oik i wstrz膮艣nij. Powt贸rz mieszanie jeszcze 3 razy co 20 minut, aby nasiona nie pozlepia艂y si臋 i r贸wnomiernie nap臋cznia艂y. Nast臋pnie wstaw do lod贸wki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Deser u艂贸偶 warstwami w dw贸ch pucharkach. Udekoruj ulubionymi orzechami tu偶 przed podaniem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Obierz mango i z grubsza pokr贸j. Wrzu膰 do naczynia. Ustaw 4 sekundy / obroty 5. Zgarnij ze 艣cianek owoc i ustaw 5 minut / temperatura 90 stopni / obroty 2. Na koniec zmiksuj 8 sekund / obroty 10. Przelej do miseczki i odstaw, aby wystyg艂o.
- Mleczko oraz wod臋 wlej do niedu偶ego s艂oika. Wsyp nasiona chia, dodaj 2-3 艂y偶ki syropu klonowego. Zamknij s艂oik i wstrz膮艣nij. Powt贸rz mieszanie jeszcze 3 razy co 20 minut, aby nasiona nie pozlepia艂y si臋 i r贸wnomiernie nap臋cznia艂y. Nast臋pnie wstaw do lod贸wki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Deser u艂贸偶 warstwami w dw贸ch pucharkach. Udekoruj ulubionymi orzechami tu偶 przed podaniem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz