Ma艂pi chlebek - nazwa jest dosy膰 dziwna i w sumie nie znalaz艂am sensownego wyt艂umaczenia sk膮d si臋 wzi臋艂a. Wiem natomiast, 偶e ten wypiek skradnie Wasze serca. Chlebek jest mi臋ciutki, karmelowy, s艂odki i przy okazji lepi膮cy, co jeszcze bardziej wzmaga jego smakowito艣膰. Monkey Bread jest 艣wietn膮 propozycj膮 na kolacj臋 lub te偶 na 艣niadanie. Dobrze sprawdzi si臋 na 艣wi臋ta czy przer贸偶ne imprezy. Go艣cie z pewno艣ci膮 b臋d膮 zaciekawieni niezwyk艂ym wygl膮dem chlebka. Ka偶dy b臋dzie odrywa艂 sobie po kawa艂eczku i zjada艂. Bo ten wypiek to kolejny z typu ciast do rwania. Przepis na poprzedni rwaniec znajdziecie tutaj: przepis na rwaniec jab艂kowo-kokosowy
Przepis na Monkey Bread zaczerpn臋艂am ze strony mojewypieki.com
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 500 g m膮ki pszennej
- 20 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
- 250 ml mleka 3,2%
- 1/3 szklanki wody
- 80 g cukru
- p艂aska 艂y偶eczka soli
- 30 g mas艂a
sk艂adniki do obtaczania:
- 250 g drobnego br膮zowego cukru
- 2-3 艂y偶eczki cynamonu
- p贸艂 kostki roztopionego mas艂a
- 1 艂y偶ka mas艂a do wysmarowania formy
DO DZIE艁A:
- Przygotuj zaczyn. Delikatnie podgrzej mleko. Rozkrusz do 艣rodka dro偶d偶e, dodaj 艂y偶k臋 cukru oraz 艂y偶k臋 m膮ki. Odstaw na oko艂o 15 minut, aby dro偶d偶e ruszy艂y. W tym czasie roztop mas艂o (30g).
- Wszystkie pozosta艂e sk艂adniki umie艣膰 w misce. Dodaj zaczyn dro偶d偶owy i wyr贸b ciasto. Uformuj kul臋, w艂贸偶 do miski i przykryj 艣ciereczk膮. Odstaw na 1-1,5 godziny, aby podwoi艂o obj臋to艣膰.
- Form臋 posmaruj mas艂em. Cynamon oraz br膮zowy cukier wsyp do miski i wymieszaj. P贸艂 kostki mas艂a roztop w rondelku.
- Wyci膮gnij ciasto na blat podsypany m膮k膮. Szybko zagnie膰 i rozwa艂kuj. No偶ykiem do pizzy podziel ciasto na kwadraciki i uformuj z nich kuleczki.
- Ka偶d膮 kuleczk臋 obtocz w rozpuszczonym i wystudzonym ma艣le, a nast臋pnie w posypce cukrowo-cynamonowej. Uk艂adaj kuleczki w formie. Na koniec przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do ponownego wyro艣ni臋cia na 40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i wstaw ciasto na 30 minut. Po upieczeniu wyci膮gnij od razu z formy. W przeciwnym razie skarmelizowany cukier skutecznie przyklei ciasto do formy. Na ciep艂o jest najsmaczniejszy :)
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia wlej mleko, wkrusz dro偶d偶e i ustaw 1 minuta / 37 stopni / obroty 2.
- Do naczynia wrzu膰 mas艂o ( i ustaw 1 minuta / 37 stopni / obroty 2.
- Nast臋pnie do naczynia wlej wod臋 i dodaj pozosta艂e sk艂adniki. Wyr贸b ciasto - INTERWA艁 / 7 minut.
- Uformuj kul臋, w艂贸偶 do miski i przykryj 艣ciereczk膮. Odstaw na 1-1,5 godziny, aby podwoi艂o obj臋to艣膰.
- Form臋 posmaruj mas艂em. Cynamon oraz br膮zowy cukier wsyp do miski i wymieszaj. P贸艂 kostki mas艂a roztop w rondelku.
- Wyci膮gnij ciasto na blat podsypany m膮k膮. Szybko zagnie膰 i rozwa艂kuj. No偶ykiem do pizzy podziel ciasto na kwadraciki i uformuj z nich kuleczki.
- Ka偶d膮 kuleczk臋 obtocz w rozpuszczonym i wystudzonym ma艣le, a nast臋pnie w posypce cukrowo-cynamonowej. Uk艂adaj kuleczki w formie. Na koniec przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw do ponownego wyro艣ni臋cia na 40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i wstaw ciasto na 30 minut. Po upieczeniu wyci膮gnij od razu z formy. W przeciwnym razie skarmelizowany cukier skutecznie przyklei ciasto do formy. Na ciep艂o jest najsmaczniejszy :)
PORADY:
- Z podanej porcji przygotowa艂am 2 ma艂e foremki, ale mo偶na r贸wnie偶 upiec w jednej wi臋kszej lub w formie baby z kominem.
- Wa偶ne, aby po na艂o偶eniu do formy kulek zajmowa艂y one oko艂o po艂ow臋 lub 2/3 formy.
- Ostrzegam, 偶e znika za szybko ;)
Wygl膮da smakowicie! :)
OdpowiedzUsu艅