Spaghetti carbonara to danie wywodz膮ce si臋 z kuchni w艂oskiej. Jak wi臋c przysta艂o na kuchni臋 艣r贸dziemnomorsk膮 przepis jest prosty, a danie przepyszne. Cz臋stym b艂臋dem w trakcie przygotowania jest dodawanie 艣mietany i pieczarek. A tak na prawd臋 ca艂y sekret kryje si臋 w jajkach, a dok艂adnie m贸wi膮c w 偶贸艂tkach, kt贸re dodajemy do gor膮cego makaronu. Oklejaj膮 one makaron tworz膮c pyszn膮 pow艂oczk臋 na spaghetti niczym aksamitny sos.
CO POTRZEBUJEMY:
- 250 g makarony spaghetti
- 100 g boczku
- 1 jajko
- 2 偶贸艂tka
- oko艂o 30-40 g sera najlepiej pecorino
- s贸lo i pieprz
DO DZIE艁A:
- Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Boczek pokr贸j w kostk臋 i przesma偶 na patelni. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- W misce dok艂adnie roztrzep trzepaczk膮 jajko i 偶贸艂tka. Dodaj starty ser. Lekko pos贸l i popieprz. Wymieszaj.
- Odcedzony i gor膮cy makaron w艂贸偶 na patelnie. Przemieszaj go, aby obklei艂 si臋 smakiem sma偶onego boczku. Mo偶esz dola膰 oko艂o 50 ml wody z makaronu i prze艂贸偶 spaghetti do miski z jajkami.
- Szybko wymieszaj makaron z mas膮 jajeczno-serow膮. Nale偶y to zrobi膰 energicznie i bez zw艂oki, aby jajka nie zamieni艂y si臋 w jajecznic臋.
- Podawaj od razu przygotowaniu. Mo偶na opr贸szy膰 艣wie偶ozmielonym pieprzem i doda膰 jeszcze mini porcj臋 tartego sera oraz ga艂膮zk臋 tymianku. Smacznego.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia miksuj膮cego wlej wod臋 (1200 g). Dodaj s贸l i 艂y偶k臋 oleju ustaw 12 min/100°C/obr.1.
- Przez otw贸r w pokrywie dodawaj makaron. Gotuj tak d艂ugo jak podaje przepis podany na opakowaniu - w temperaturze 90 stopni / obroty wsteczne 1. Odced藕 na przystawce Varoma.
- Boczek pokr贸j w kostk臋 i przesma偶 na patelni. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- W misce dok艂adnie roztrzep trzepaczk膮 jajko i 偶贸艂tka. Dodaj starty ser. Lekko pos贸l i popieprz. Wymieszaj.
- Odcedzony i gor膮cy makaron w艂贸偶 na patelnie. Przemieszaj go, aby obklei艂 si臋 smakiem sma偶onego boczku. Mo偶esz dola膰 oko艂o 50 ml wody z makaronu i prze艂贸偶 spaghetti do miski z jajkami.
- Szybko wymieszaj makaron z mas膮 jajeczno-serow膮. Nale偶y to zrobi膰 energicznie i bez zw艂oki, aby jajka nie zamieni艂y si臋 w jajecznic臋.
- Podawaj od razu przygotowaniu. Mo偶na opr贸szy膰 艣wie偶ozmielonym pieprzem i doda膰 jeszcze mini porcj臋 tartego sera oraz ga艂膮zk臋 tymianku. Smacznego.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz