Wiele razy chcia艂am przyrz膮dzi膰 co艣 smacznego z tofu. I wiele razy moje pr贸by ko艅czy艂y si臋 fiaskiem. Jako艣 nie potrafi艂am odnale藕膰 jego smaku. Ostatnio jednak ogl膮daj膮c programy kulinarne na jednym z kana艂贸w - zacz臋艂am si臋 dok艂adnie przygl膮da膰 kuchni azjatyckiej i sposobom przygotowywania tofu. Dzisiejszy przepis jest mocno inspirowany kuchni膮 azjatyck膮 i kierowany przede wszystkim do wielbicieli ostrych potraw. Jest bardzo aromatyczne, wyraziste i ostre w smaku. Dla mnie pikantne tofu wchodzi na sta艂e do menu.
CO POTRZEBUJEMY:
- kostka tofu naturalnego
- kilka 艂y偶ek m膮ki ziemniaczanej do panierowania tofu
- olej do sma偶enia
sk艂adniki na sos:
- 1 du偶a cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 2 艂y偶ki cukru
- 1,5 艂y偶ki pasty gochujang (mo偶na kupi膰 na allegro lub sklepach z azjatyck膮 偶ywno艣ci膮)
- 2 艂y偶ki sosu sojowego
- 1 艂y偶ka sosu rybnego
- 1 szklanka wody
- 1 艂y偶ka soku z limonki lub cytryny
DO DZIE艁A:
- Tofu pokr贸j w plasterki grubo艣ci oko艂o 0,5 cm. Obtocz w m膮ce ziemniaczanej i sma偶 na jasnoz艂oty kolor na rozgrzanym oleju. Po usma偶eniu od艂贸偶 na papierowy r臋cznik, aby ods膮czy膰 t艂uszcz.
- Cebul臋 posiekaj, czosnek przeci艣nij przez prask臋, chilli posiekaj.
- Nie myj patelni po sma偶eniu, tylko wrzu膰 na pozosta艂y olej wszystkie sk艂adniki na sos. Zalej wod膮 i dok艂adnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, a偶 sos zrobi si臋 lekko g臋sty. W贸wczas w艂贸偶 sma偶one tofu. Otocz je sosem i pogotuj przez chwil臋, aby tofu nasi膮kn臋艂o ostrym smakiem, a sos si臋 zredukowa艂.
- Podawaj z ry偶em. Tofu z sosem wy艂贸偶 na siekan膮 kapust臋 peki艅sk膮. Na koniec posyp 艣wie偶膮 kolendr膮.
Pysznie wygl膮da to danie. Jeszcze nie pr贸bowa艂em takiego danie :)
OdpowiedzUsu艅dzi臋kuj臋 za komentarz. Uwa偶am, 偶e tofu w tej wersji jest bardzo smaczne :) serdecznie polecam.
Usu艅