Wi臋kszo艣膰 z nas zna os艂awion膮 szarlotk臋 sypan膮. Dzi艣 u mnie wariacja tego ciasta tyle, 偶e z gruszkami. A gruszki otrzyma艂am od siostry Beaty i postanowi艂am je przemyci膰 w cie艣cie - bo tak zwyczajnie m艂odzie偶 by nie zjad艂a. Wysz艂a podrabiana szarlota - istne niebo w g臋bie. Przygotowanie oczywi艣cie proste, raptem 10 minut i w臋druje do pieca.
CO POTRZEBUJEMY:
- 4 - 5 gruszek z zalewy (ewentualnie 艣wie偶e - lekko podsma偶one)
- 1/2 szklanki m膮ki 偶ytniej razowej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 3 艂y偶ki wi贸rk贸w kokosowych
- oko艂o 80 g zimnego mas艂a
- 2 艂y偶ki cukru waniliowego (opcjonalnie) - przepis na domowy cukier
- cynamon
DO DZIE艁A:
- Gruszki wyci膮gnij z zalewy. Je艣li maj膮 gniazda nasienne - usu艅 je, a nast臋pnie zetrzyj owoce na tarce na grubych oczkach lub wrzu膰 do malaksera.
- W misce wymieszaj m膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek do pieczenia.
- Foremk臋 na brownie (niedu偶a kwadratowa) wy艂贸偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Boki posmaruj mas艂em. 2/3 sypkich sk艂adnik贸w wysyp do formy. Na to wy艂贸偶 gruszki i wysyp pozosta艂膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adnik贸w.
- Mas艂o pokr贸j na cieniutkie plasterki i uk艂adaj na wierzchu. Na koniec posyp cynamonem oraz cukrem waniliowym (opcjonalnie).
- W艂贸偶 do nagrzanego piekarnika - temperatura 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
- Ciasto jest bardzo s艂odkie - dlatego pokr贸j je w niewielkie kwadraciki. Dla dekoracji posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami waniliowymi.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Guszki wyci膮gnij z zalewy. Je艣li maj膮 gniazda nasienne - usu艅 je, a nast臋pnie w艂贸偶 owoce do naczynia. Ustaw 4 sekundy / obroty 4.
- W misce wymieszaj m膮k臋, kasz臋 mann膮, cukier i proszek do pieczenia.
- Foremk臋 na brownie (niedu偶a kwadratowa) wy艂贸偶 papierem do pieczenia (tylko dno). Boki posmaruj mas艂em. 2/3 sypkich sk艂adnik贸w wysyp do formy. Na to wy艂贸偶 gruszki i wysyp pozosta艂膮 cz臋艣膰 suchych sk艂adnik贸w.
- Mas艂o pokr贸j na cieniutkie plasterki i uk艂adaj na wierzchu. Na koniec posyp cynamonem oraz cukrem waniliowym (opcjonalnie).
- W艂贸偶 do nagrzanego piekarnika - temperatura 180 stopni. Piecz przez 45 minut.
- Ciasto jest bardzo s艂odkie - dlatego pokr贸j je w niewielkie kwadraciki. Dla dekoracji posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami waniliowymi.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz