Do czego można wykorzystać soki świeżowyciskane…. Zastanawiałam się nad tym przygotowując soki z wyciskarką HUROM. Wiele przepisów zrodziło się w mojej głowie. Dziś podam Wam przepisy na truskawkową wodę smakową, domowe żelki z soku oraz pyszne i syte placuszki na bazie pulpy z wyciskanych owoców. Składniki oraz wykonanie na te 3 propozycje znajdziecie poniżej.
ŻELKI Z SOKU POMARAŃCZOWEGO
- około 70 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie przelej do foremki z silikonu. Ważne, aby foremka była miękka. Dzięki temu, gdy żelki zastygną, będzie je można łatwo wyciągać.
Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Jeśli będziesz dłużej trzymać żelki w lodówce – zawiń je w folię, aby nie wysychały.
PLACUSZKI ŚNIADANIOWE
- pulpa pozostała po wyciskaniu 1 marchewki oraz 1 jabłka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Wszystkie składniki wymieszaj i smaż małe placuszki na rozgrzanym oleju kokosowym. Podawaj z bananami i syropem klonowym.
TRUSKAWKOWA WODA SMAKOWA
- Sok z truskawek (około 0,4 kg)
- Świeża mięta
Wyciśnięty sok przelej do foremki na lód i zamróź. Do dzbanka wlej wodę mineralną. Włóż zamrożony sok i poczekaj aż zacznie sok zacznie się rozpuszczać. Zamieszaj i wrzuć liście mięty. Podawaj na świeżo.
Jak robie ciasto marchewkowe to najpierw wyciskam sok z marchwi 😊
OdpowiedzUsuńA pulpę z buraka i marchwi dodaję również do chleba 😍
taki chlebek musi być na prawdę pyszny 😍 😍
UsuńSuper pomysł 👍
OdpowiedzUsuńWodę smakową napewno zrobie 😘
dziękuję Klaudia i bardzo mi miło 😘
Usuń