Brukwi nigdy nie jad艂am, ale pamietam jak Tato opowiada艂, 偶e zupa z brukwi to by艂a zupa jego dzieci艅stwa. Nigdy nie widzia艂am tego warzywa w sklepie, w sumie nawet nie wiedzia艂am za bardzo jak wygl膮da. A偶 ostatnio zauwa偶y艂am napis BRUKIEW na stoisku z warzywami w Kauflandzie i postanowi艂am j膮 kupi膰. Nie 偶a艂uj臋. Wr臋cz przeciwnie - zupa z brukwi jest bardzo smaczna, lekka i b臋dzie smakowa膰 wielbicielom zup warzywnych.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 艂y偶ka smalcu g臋siego
- 1 brukiew
- 1/3 selera
- 2 du偶e marchewki
- 3-4 ziemniaczki
- 1 cebula
- 1 艂y偶ka cz膮bru
- 4 ziela angielskie
- 2-3 li艣cie laurowe
- majeranek - du偶o :)
- s贸l i pieprz
- 2,5 l wody
DO DZIE艁A:
- Na pocz膮tku obierz wszystkie warzywa. Cebul臋 drobno posiekaj. W garnku, w kt贸rym b臋dzie gotowana zupa rozgrzej smalec i podsma偶 cebul臋.
- Ziemniaki pokr贸j w du偶膮 kostk臋, brukiew te偶 w kostk臋, ale o po艂ow臋 mniejsz膮. Brukiew gotuje si臋 d艂u偶ej, dlatego musi by膰 pokrojona na mniejsze kawa艂ki. Marchewki posiekaj w plasterki, a selera w s艂upki.
- Do podsma偶onej cebuli wrzu膰 pokrojone warzywa. Przemieszaj i chwil臋 sma偶. Dos艂ownie 2-3 minutki. Nast臋pnie zalej wod膮 - oko艂o 2,5 l. Wrzu膰 ziele angielskie, li艣cie laurowe i cz膮ber. Przykryj i gotuj do mi臋kko艣ci warzyw.
- Na koniec doprawiamy sol膮 i pieprzem oraz majerankiem. Zostawiamy na minimalnym ogniu na kilka minut i zupa jest gotowa.
- Domownicy zajadali j膮 ze 艣wie偶膮 bu艂eczk膮 - tak膮 jak w tym przepisie ➡️ przepis na kajzerki
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz