maja 21, 2018

馃崬 chleb na ma艣lance z garnka


Je艣li poszukujesz przepisu na smaczny chleb, to dobrze trafi艂a艣. Ten przepis jest prosty, a chleb smaczny, bo takie przepisy lubi臋 najbardziej. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • 1 1/3 szklanki ma艣lanki lub kefiru w temperaturze pokojowej - ok. 340 ml
  • 20 g dro偶d偶y
  • p艂aska 艂y偶eczka cukru
  • 1,5 艂y偶eczki soli
  • 1/4 szklanki wody - ok. 50 ml
  • 380 g m膮ki pszennej
  • 150 g m膮ki 偶ytniej

DO DZIE艁A:

1. Wymieszaj w misce obie m膮ki i s贸l. Zr贸b na 艣rodku wg艂臋bienie. Wlej cz臋艣膰 ma艣lanki, wsyp cukier i dodaj dro偶d偶e. Pozostaw na kilka minut. Nast臋pnie dodaj wod臋, pozosta艂膮 ma艣lank臋 i wyr贸b ciasto. 
2.  Przykryj 艣ciereczk膮 i pozostaw na oko艂o 30 minut.
3. Po  tym czasie w艂膮cz piekarnik. Wstaw do niego naczynie 偶aroodporne wraz z pokrywk膮.
4. Wyr贸b ponownie ciasto.
5. Wyci膮gnij ciasto na opr贸szony m膮k膮 blat i uformuj bochenek. No偶em maczanym w wodzie zr贸b naci臋cia wg. uznania. Prze艂贸偶 bochenek do gor膮cego naczynia 偶aroodpornego. 
6. Piecz 35 minut w temperaturze 210 stopni, a nast臋pnie 艣ci膮gnij pokryw臋 i piecz kolejne 10 minut. 
7. Z podanej porcji otrzymujemy 1 bochenek.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

1.  Do naczynia wlej ma艣lank臋, wsyp cukier i dro偶d偶e. Ustaw 2,5 minuty / 37 stopni / obroty 1.
2. Dodaj pozosta艂e sk艂adniki do naczynia i wymieszaj INTERWA艁 / 3 minuty. Pozostaw ciasto w thermomiksie na 30 minut.
3. Po tym czasie w艂膮cz piekarnik. Wstaw do niego naczynie 偶aroodporne wraz z pokrywk膮.
4. Wyr贸b ponownie ciasto w TM - INTERWA艁 / 1 minuta.
5. Wyci膮gnij ciasto na opr贸szony m膮k膮 blat i uformuj bochenek. No偶em maczanym w wodzie zr贸b naci臋cia wg. uznania. Prze艂贸偶 bochenek do gor膮cego naczynia 偶aroodpornego. 
6.  Piecz 35 minut w temperaturze 210 stopni, a nast臋pnie 艣ci膮gnij pokryw臋 i piecz kolejne 10 minut. 
7.  Z podanej porcji otrzymujemy 1 bochenek.


 

   


3 komentarze :

  1. Super przepis! I pi臋kny chleb . Tylko co zrobi膰, je艣li nie ma si臋 takiego naczynia z przykrywk膮? Iwona

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Kole偶anka pisa艂a, 偶e mo偶na przygotowa膰 tak膮 "pokrywk臋" z folii aluminiowej. Wa偶ne, aby by艂o tam miejsce dla wyrastaj膮cego chleba :)

      Usu艅
  2. Ja piek臋 chleb w domu na zakwasie. Wczoraj musia艂am zrobi膰 chleb na szybko, gdy偶 zapomnia艂am wyci膮gn膮膰 zakwasu z lod贸wki a chleba w domu nie by艂o. Skorzysta艂am z powy偶szego przepisu...podczas robienia chleba by艂am bardzo skeptyczna, poniewa偶 konsystencja chleba wydawa艂a mi si臋 bardzo dziwna....ale po upieczeniu by艂am pod WIELKIM wra偶eniem.

    Mimo tego 偶e u偶y艂am m膮ki orkiszowej pe艂noziarnistej, chleb wyszed艂 baaardzo 艂adny i przepyszny.
    Ten przepis napewno zawita u mnie w kuchni cz臋艣ciej.

    OdpowiedzUsu艅

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger