maja 16, 2018

馃崶 kakaowy omlet 艣niadaniowy


Dowiedzia艂am si臋 kiedy艣, 偶e je艣li zostan膮 mi jakie艣 bia艂ka przy okazji pieczenia, to mo偶na je 艣mia艂o zamrozi膰. Tym sposobem dorobi艂am si臋 kilku pojemniczk贸w w zamra偶alce z mro偶onymi bia艂kami. Kiedy trzeba upiec np. bezy - wystarczy, 偶e wyci膮gn臋 je dzie艅 wcze艣niej, wstawi臋 do lod贸wki i nast臋pnego dnia s膮 gotowe do pieczenia.  A dzisiaj mia艂am ochot臋 nie na bezy, ale na omlet. Zatem przepis b臋dzie na otr臋bowy omlet kakaowy.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 3 bia艂ka
  • 3 艂y偶ki otr膮b owsianych 
  • 1 艂y偶ka kakao
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do sma偶enia


DO DZIE艁A:

  1. Bia艂ka ubij na sztywno ze szczypt膮 soli.
  2. Dodaj otr臋by i kakao i wymieszaj delikatnie szpatu艂k膮.
  3. Olej rozgrzej na patelni. Wy艂贸偶 po艂ow臋 masy i sma偶 kilka minut z jednej strony, a nast臋pnie z drugiej.
  4. Podawaj z jogurtem, sezonowymi owocami, orzechami, syropem klonowym, miodem lub cukrem pudrem. Macie totaln膮 dowolno艣膰 - ze wszystkim b臋dzie dobrze smakowa膰.
  5. Z podanej porcji wychodzi jeden du偶y omlet lub dwa ma艂e.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. W naczyniu umie艣膰 motylek. Wlej bia艂ka. Dodaj szczypt臋 soli. Ustaw 1 minuta / obroty 3,5. 
  2. Nast臋pnie dodaj otr臋by i kakao i wymieszaj 10 sekund / obroty 2,5.
  3. Olej rozgrzej na patelni. Wy艂贸偶 po艂ow臋 masy i sma偶 kilka minut z jednej strony, a nast臋pnie z drugiej.
  4. Podawaj z jogurtem, sezonowymi owocami, orzechami, syropem klonowym, miodem lub cukrem pudrem. Macie totaln膮 dowolno艣膰 - ze wszystkim b臋dzie dobrze smakowa膰.
  5. podanej porcji wychodzi jeden du偶y omlet lub dwa ma艂e.




Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger