Dowiedzia艂am si臋 kiedy艣, 偶e je艣li zostan膮 mi jakie艣 bia艂ka przy okazji pieczenia, to mo偶na je 艣mia艂o zamrozi膰. Tym sposobem dorobi艂am si臋 kilku pojemniczk贸w w zamra偶alce z mro偶onymi bia艂kami. Kiedy trzeba upiec np. bezy - wystarczy, 偶e wyci膮gn臋 je dzie艅 wcze艣niej, wstawi臋 do lod贸wki i nast臋pnego dnia s膮 gotowe do pieczenia. A dzisiaj mia艂am ochot臋 nie na bezy, ale na omlet. Zatem przepis b臋dzie na otr臋bowy omlet kakaowy.
CO POTRZEBUJEMY:
- 3 bia艂ka
- 3 艂y偶ki otr膮b owsianych
- 1 艂y偶ka kakao
- szczypta soli
- olej kokosowy do sma偶enia
DO DZIE艁A:
- Bia艂ka ubij na sztywno ze szczypt膮 soli.
- Dodaj otr臋by i kakao i wymieszaj delikatnie szpatu艂k膮.
- Olej rozgrzej na patelni. Wy艂贸偶 po艂ow臋 masy i sma偶 kilka minut z jednej strony, a nast臋pnie z drugiej.
- Podawaj z jogurtem, sezonowymi owocami, orzechami, syropem klonowym, miodem lub cukrem pudrem. Macie totaln膮 dowolno艣膰 - ze wszystkim b臋dzie dobrze smakowa膰.
- Z podanej porcji wychodzi jeden du偶y omlet lub dwa ma艂e.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- W naczyniu umie艣膰 motylek. Wlej bia艂ka. Dodaj szczypt臋 soli. Ustaw 1 minuta / obroty 3,5.
- Nast臋pnie dodaj otr臋by i kakao i wymieszaj 10 sekund / obroty 2,5.
- Olej rozgrzej na patelni. Wy艂贸偶 po艂ow臋 masy i sma偶 kilka minut z jednej strony, a nast臋pnie z drugiej.
- Podawaj z jogurtem, sezonowymi owocami, orzechami, syropem klonowym, miodem lub cukrem pudrem. Macie totaln膮 dowolno艣膰 - ze wszystkim b臋dzie dobrze smakowa膰.
- Z podanej porcji wychodzi jeden du偶y omlet lub dwa ma艂e.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz