Krokieciki z nadzieniem jak do pierog贸w ruskich s膮 propozycj膮 na szybki i smaczny obiad. Mo偶e si臋 wydawa膰, 偶e wafle, kt贸re wykorzystujemy do przygotowania deser贸w, zupe艂nie nie nadaj膮 si臋 do potraw wytrawnych. Nic bardziej mylnego. Musicie spr贸bowa膰 tej propozycji, a przekonacie si臋, 偶e w tej wersji wafle smakuj膮 wy艣mienicie.
M贸j domowy wielbiciel pierog贸w ruskich by艂 zachwycony. Wystarczy do tego kubek kefiru i macie pyszny obiad gotowy.
CO POTRZEBUJEMY:
- 2 prostok膮tne wafle (tzw. andruty)
- oko艂o 1 kg ziemniak贸w
- 500 g twarogu p贸艂t艂ustego
- 1 du偶a cebula
- s贸lo i pieprz
- 2 jajka
- 1 艂y偶ka mleka
- bu艂ka tarta
- olej do sma偶enia
- r臋cznik papierowy lub czysta bawe艂niana 艣ciereczka
DO DZIE艁A:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Nast臋pnie przeci艣nij przez prask臋 lub ugnie膰.
- Cebul臋 obierz, posiekaj drobno i podsma偶 na patelni. Dodaj do ziemniak贸w i wymieszaj.
- Twar贸g rozgnie膰 widelcem. Dodaj do ziemniak贸w i r贸wnomiernie wymieszaj. Dopraw sol膮 i pieprzem.
- Zwil偶 r臋cznik papierowy i po艂贸偶 na nim wafel. Wy艂贸偶 po艂ow臋 farszu na wafla i rozprowad藕 r贸wnomiernie.
- Odczekaj kilka minut i zawijaj rolad臋. Ostrym no偶em pokr贸j j膮 na plastry grubo艣ci 2-3 cm.
- Rozbe艂taj jaja z 艂y偶k膮 mleka. Bu艂k臋 nasyp do miski. Ka偶dy plaster maczaj dok艂adnie w jajku, a nast臋pnie w bu艂ce i sma偶 na rozgrzanym oleju na z艂oty kolor.
- Podawaj ze 艣mietan膮.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia wlej 1 l wody. Na przystawce VAROMA u艂贸偶 ziemniaki i gotuj 35-40 minut / VAROMA / obroty 2. Po ugotowaniu obierz z 艂upki. Naczynie umyj i osusz.
- Cebul臋 obierz, posiekaj drobno i podsma偶 na patelni.
- Do naczynia w艂贸偶 ziemniaki. Ustaw 4 sekundy / obroty 4.
- Dodaj do ziemniak贸w twar贸g, s贸l, pieprz i cebul臋. Wymieszaj przy pomocy kopystki 25 sekund / obroty 3,5.
- Zwil偶 r臋cznik papierowy i po艂贸偶 na nim wafel. Wy艂贸偶 po艂ow臋 farszu na wafla i rozprowad藕 r贸wnomiernie.
- Odczekaj kilka minut i zawijaj rolad臋. Ostrym no偶em pokr贸j j膮 na plastry grubo艣ci 2-3 cm.
- Rozbe艂taj jaja z 艂y偶k膮 mleka. Bu艂k臋 nasyp do miski. Ka偶dy plaster maczaj dok艂adnie w jajku, a nast臋pnie w bu艂ce i sma偶 na rozgrzanym oleju na z艂oty kolor.
- Podawaj ze 艣mietan膮.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz