Tak uwielbiam rabarbar, 偶e mog臋 go je艣膰 pod ka偶d膮 postaci膮. Na surowo i na ciep艂o. Maczaj膮c lask臋 w cukrze albo piek膮c ciasta rabarbarowe.
Zakupi艂am rabarabar w warzywniaku bez konkretnego pomys艂u. Ostatecznie pow臋drowa艂 do ciasta bananowego i 艣wietnie z艂ama艂 jego s艂odycz. Ciasto jest oczywi艣cie proste w przygotowaniu. 艢wietnie nadaje si臋 jako drugie 艣niadanie do szko艂y czy do pracy, ale r贸wnie dobrze spisze si臋 kiedy b臋dziecie w potrzebie i zapragniecie szybkiego ciasta "na ju偶".
CO POTRZEBUJEMY:
- 5 艂odyg rabarbaru
- 4 banany
- 1 艂y偶ka d偶emu np. truskawkowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju (oko艂o 70g)
- kilka kropli aromatu migda艂owego (opcjonalnie)
- 120 g m膮ki 偶ytniej
- 100 g m膮ki migda艂owej (zmielone migda艂y bez sk贸rki)
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody
DO DZIE艁A:
- Rozgnie膰 banany widelcem. Dodaj d偶em i roztrzepane jajka. Dodaj olej i aromat migda艂owy. Wymieszaj.
- M膮k臋 wymieszaj z proszkiem i sod膮. Dok艂adnie po艂膮cz sk艂adniki mokre z m膮kami.
- Rabarbaru nie obieraj. Umyj i pokr贸j na kawa艂ki - 1-2 cm.
- Prze艂贸偶 mas臋 do keks贸wki lub formy na brownie. U艂贸偶 na wierzchu rabarbar, wciskaj膮c go delikatnie w ciasto. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia w艂贸偶 banany, d偶em, jajka, olej i aromat. Zmiksuj 6 sekund / obroty 5.
- Dodaj obie m膮ki, proszek i sod臋. Wymieszaj 15 sekund / obroty 4 zwi臋kszaj膮c do 6. Otw贸rz naczynie i zgarnij mas臋 ze 艣cianek. W razie potrzeby zmiksuj jeszcze raz przez kilka sekund.
- Rabarbaru nie obieraj. Umyj i pokr贸j na kawa艂ki - 1-2 cm.
- Prze艂贸偶 mas臋 do keks贸wki lub formy na brownie. U艂贸偶 na wierzchu rabarbar, wciskaj膮c go delikatnie w ciasto. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
PORADY:
- Je艣li nie lubisz m膮ki 偶ytniej mo偶esz zast膮pi膰 j膮 po prostu m膮k膮 pszenn膮. Ciasto b臋dzie w贸wczas baaardzo delikatne. M膮ka migda艂owa b臋dzie te偶 du偶o bardziej wyczuwalna.
- Mo偶esz przygotowa膰 dodatkowo porcj臋 konfitury rabarbarowej. 3-4 艂odygi rabarbaru pokr贸j na kawa艂ki, zasyp cukrem i dodaj 2 艂y偶ki wody. Wstaw do pieca na 20 minut wraz z ciastem. Wyci膮gnij i dodaj w zale偶no艣ci od konsystencji i smaku - wody i cukru. Podawaj z ciastem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz