Dzi臋ki Wydawnictwu Buchmann mam przyjemno艣膰 zaprezentowa膰 Wam ksi膮偶k臋 pt. "Kaukasis" autorstwa Olia Hercules. Ksi膮偶k臋 swoj膮 zadedykowa艂a mieszka艅com Kaukazu jako kulinarn膮 podr贸偶 po Gruzji i krajach Kaukazu. Nie mia艂am przyjemno艣ci pozna膰 osobi艣cie ludzi z tej cz臋艣ci 艣wiata, jednak smakowa艂am potraw z tego regionu. I powiem Wam, 偶e kuchnia kaukaska jest niesamowicie bogata w intensywne smaki. To prosta kuchnia, opieraj膮ca si臋 przede wszystkim na 4 porach roku, czyli na sezonowo艣ci produkt贸w. I to jest klucz do fantastycznego smaku "Kaukasis".
Ksi膮偶ka jest podzielona na kilka rozdzia艂贸w. Pierwszy i bardzo obszerny skupia si臋 na potrawach warzywnych - "Korzenie, p臋dy, li艣cie i ca艂a reszta". Drugi pokazuje potrawy, kt贸re bardzo mocno kojarzone s膮 z kuchni膮 gruzi艅sk膮. "M膮ka i popi贸艂" czyli potrawy m膮czne, a w艣r贸d nich s艂awne piero偶ki chinkali oraz chaczapuri czy osetyjskie pierogi albo diuszbara. Dalej przechodzimy przez dania mi臋sne "Bestie l膮dowe, morskie i powietrzne", wzmacniaj膮ce - "呕egnaj b贸lu" i s艂odkie "Niebo w g臋bie".
Potraw臋, kt贸r膮 wybra艂am do przetestowania to Ad偶apsandali. W wolnym t艂umaczeniu oznacza chaos.Jest to danie gruzi艅skie i jak pisze sama autorka rodzaj warzywnej ratatui.
Dla mnie jest to wy艣mienite danie wegetaria艅skie, a nawet wega艅skie, wprost idealne na nadchodz膮ce lato. Ad偶apsandali podaje si臋 z chlebem, najlepiej jeszcze ciep艂ym. Chocia偶 ja, jad艂am je zupe艂nie bez 偶adnych dodatk贸w - takie by艂o pyszne.
CO POTRZEBUJEMY:
- olej rzepakowy lub slonecznikowy (oko艂o 4-6 艂y偶ek)
- 3 ziemniaki
- 1 spory bak艂a偶an
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka (u偶y艂am 偶贸艂tej)
- spora gar艣膰 fasolki szparagowej
- 1 du偶a cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 1 papryka chilli (czerwona)
- passata pomidorowa (oko艂o 400 ml)
- s贸l i pieprz
- 1 艂y偶eczka suszonej kozieradki
- 1 艂y偶eczka suszonej kolendry (sproszkowanej)
sk艂adniki na past臋 zio艂ow膮:
- 1 p臋czek kolendry
- gar艣膰 posiekanej bazylii
- gar艣膰 posiekanego koperku
- 2 z膮bki czosnku
- 1 艂y偶eczka suszonego cz膮bru
- s贸l
DO DZIE艁A:
- Ziemniaki i cebul臋 obierz i pokr贸j w cienkie plasterki. Bak艂a偶ana pokr贸j w plastry.
- Papryki oczy艣膰 z gniazd i pokr贸j na kawa艂ki. Fasolk臋 pokr贸j na kawa艂ki d艂ugo艣ci kilku centymetr贸w (3-4 cm). Czosnek obierz i posiekaj. Chilli r贸wnie偶 pokr贸j na drobne kawa艂ki.
- P臋czek kolendry podziel na 2 cz臋艣ci - li艣cie i 艂ody偶ki. Posiekaj.
- Na du偶ej patelni rozgrzej olej i przesma偶 ziemniaki, fasolk臋, bak艂a偶ana i papryk臋. Prze艂贸偶 warzywa do miski.
- Wlej na patelni臋 艂y偶k臋 oleju. Rozgrzej. Wrzu膰 cebul臋, czosnek i chili. Przesma偶, tak, aby cebula si臋 zarumieni艂a. A nast臋pnie dorzu膰 do warzyw.
- Na pozosta艂ym na patelni t艂uszczu szybko przesma偶 kozieradk臋 z suszon膮 kolendr膮. Dodaj do warzyw wraz siekanymi 艂ody偶kami 艣wie偶ej kolendry. Dok艂adnie wymieszaj.
- Prze艂贸偶 do g艂臋bokiego naczynia do duszenia lub do naczynia do zapiekania. Zalej passat膮 pomidorow膮. Ad偶apsandali mo偶na przygotowa膰 zar贸wno w piekarniku jak i udusi膰 na ma艂ym ogniu. W zale偶no艣ci, kt贸r膮 opcj臋 wybierzesz:
- piekarnik - piecz warzywa pod przykryciem przez 50-60 minut, a nast臋pnie odkryj i piecz przez 10-15 minut.
- duszenie - du艣 warzywa przez oko艂o 30 minut pod przykryciem, a nast臋pnie zdejmij pokrywk臋 i gotuj jeszcze przez 5 minut
- W mi臋dzyczasie rozetrzyj w mo藕dzierzu czosnek z sol膮, cz膮brem, li艣膰mi kolendry, kopru i bazylii.
- Tu偶 przed podaniem wymieszaj t膮 aromatyczn膮 zio艂ow膮 past臋 z ciep艂ymi warzywami. Daje niesamowity efekt smakowy.
呕ycz臋 Wam smacznego Ad偶apsandali 馃槉!
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz