czerwca 29, 2018

馃 lunch idealny - pyszna sa艂atka z makaronu ORZO

recenzja

Moja propozycja na sa艂atk臋 z makaronu ORZO pochodzi z ksi膮偶ki "Pora na lunch" Wydawnictwa Buchmann. Ksi膮偶ka zawiera wiele propozycji na posi艂ki idealne do zabrania ze sob膮 do pracy. Autorki zaprezentowa艂y wiele da艅 bazuj膮cych na tzw. resztkach z lod贸wki, kt贸re w sprytny spos贸b mo偶ecie przeku膰 w smaczny lunch. Mamy tutaj dania zar贸wno na zimno, jak i do przygotowania na ciep艂o, wiele przepis贸w wegetaria艅skich, wega艅skich, ale te偶 z dodatkiem ryb czy mi臋sa. "Pora na lunch" daje nam mn贸stwo pomys艂贸w na sa艂atki, kanapki, zupy, r贸偶norodne kaszotta czy dania z makaronem. 
Autorki wiele przepis贸w rozbi艂y te偶 na etapy przygotowania w domu i tu偶 przed podaniem, co znacznie wp艂ywa na atrakcyjno艣膰 smaku i konsystencji. Z pewno艣ci膮 znacie to z autopsji...sa艂atka przygotowana dzie艅 wcze艣niej, jest delikatnie rzecz ujmuj膮c mocno zwi臋d艂a, kiedy wyci膮gamy j膮 na lunch nast臋pnego dnia. W ksi膮偶ce znajdziecie kilka sposob贸w jak ustrzec si臋 oklapni臋tych sa艂atek. Je艣li szukacie urozmaicenia w posi艂kach szykowanych do pracy, szukacie inspirancji na smaczny lunch, to zdecydowanie ta ksi膮偶ka jest dla Was.

Wybra艂am sa艂atk臋 z makaronem przypominaj膮cym z wygl膮du ry偶. Jestem fank膮 tego ry偶u z uwagi na kszta艂t, ale te偶 ze wzgl臋du na jego smak. Sa艂atka jest lekka i nie trzeba dodawa膰 do niej majonez贸w i innych ci臋偶kich sos贸w. Smakuje wy艣mienicie. My艣l臋, 偶e 艣wietnie si臋 nadaje nie tylko na lunch do pracy, ale sprawdzi si臋 te偶 na spotkaniach w ogrodzie, przy grillu.
Zapraszam.

CO POTRZEBUJEMY:

  • 2 czerwone papryki 
  • 150 g makaronu ORZO
  • oko艂o 15-20 pomidork贸w koktajlowych
  • 20 czarnych oliwek (bez pestek)
  • oliwa z oliwek
  • 100 g sera feta
  • gar艣膰 mi臋ty
  • gar艣膰 bazylii
  • s贸l i pieprz

DO DZIE艁A:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  2. Papryki oczy艣膰 z gniazd nasiennych. Pokr贸j w paski lub w wi臋ksze kawa艂ki i u艂贸偶 na blaszce. Skrop oliw膮 z oliwek, posyp sol膮. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz papryki przez 15 minut.
  3. Do podpieczonych papryk do艂贸偶 pomidorki koktajlowe - przekrojone na p贸艂. Wstaw ponownie do pieca na oko艂o 10-15 minut, temperatura 240 stopni. 
  4. Gdy warzywa b臋d膮 upieczone, dodaj do nich makaron i wymieszaj z sosem, kt贸ry powsta艂 przy pieczeniu papryk i pomidork贸w. Odstaw, aby wystyg艂o.
  5. Oliwki przekr贸j na p贸艂. Ser feta pokrusz lub pokr贸j na ma艂e kawa艂ki. Dodaj do sa艂atki, dopraw sol膮 i pieprzem i dok艂adnie wymieszaj.
  6. Tu偶 przed podaniem posiekaj zio艂a, posyp nimi sa艂atk臋 i ponownie wymieszaj. Je艣li zabierasz sa艂atk臋 do pracy, zio艂a skrop wod膮 i zawi艅 foli臋 aluminiow膮 lub bawe艂nian膮 艣ciereczk臋. Posiekaj je dopiero przed podaniem

SMACZNEGO!

wydawnictwo buchmann

sa艂atka makaronowa

makaron orzo

przepis na sa艂atke makaronow膮

sa艂atka z makaronem orzo

Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger