W moim rodzinnym domu Mama przygotowywa艂a w lecie pierogi z jagodami. By艂y pyszne i zawsze symbolizowa艂y dla mnie pocz膮tek wakacji. Pierogi z truskawkami czy z malinami przygotowa艂am dopiero niedawno. W sezonie, kiedy owoce mamy na wyci膮gni臋cie r臋ki, proponuj臋 w艂a艣nie pierogi z tymi owocami. Po ugotowaniu posypuj臋 je delikatnie cukrem, a dla totalnych 艂asuch贸w dok艂adam 艂y偶k臋 t艂ustej 艣mietany. Nic wi臋cej nie potrzeba. Smacznego!
CO POTRZEBUJEMY:
- sk艂adniki na ciasto:
- 600g m膮ki
- 400 ml gor膮cej wody
- 1 艂y偶ka oleju
- szczypta soli
- owoce np. truskawki, maliny
DO DZIE艁A:
- Przygotuj ciasto zgodnie z przepis na ciasto na pierogi.
- Wa艂kuj ciasto i wykrawaj kr膮偶ki. Nadziewaj malinkami lub truskawkami i zlepiaj pierogi.
- Nadzienie to same owoce. Nie s艂odz臋 ich ani nie kroj臋. Nadziewam piero偶ki ca艂ymi owocami. Cukrem posypuj臋 dopiero na talerzu.
- Pierogi wrzucaj na wrz膮c膮 i osolon膮 wod臋. Gotuj przez kilka minut od wyp艂yni臋cia.
- Odcedzaj i podawaj ze 艣mietan膮 i cukrem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Przygotuj ciasto w thermomixie zgodnie z przepisem: przepis na ciasto .
- Wa艂kuj ciasto i wykrawaj kr膮偶ki. Nadziewaj malinkami lub truskawkami i zlepiaj pierogi.
- Nadzienie to same owoce. Nie s艂odz臋 ich ani nie kroj臋. Nadziewam piero偶ki ca艂ymi owocami. Cukrem posypuj臋 dopiero na talerzu.
- Pierogi wrzucaj na wrz膮c膮 i osolon膮 wod臋. Gotuj przez kilka minut od wyp艂yni臋cia.
- Odcedzaj i podawaj ze 艣mietan膮 i cukrem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz