W internecie jest tyle r贸偶nych przepis贸w na pasztety warzywne, 偶e czasami ci臋偶ko si臋 zdecydowa膰 na co艣 konkretnego. Ale ten z selera prze艣ladowa艂 mnie ju偶 od Wielkanocy. Mia艂am go upiec, ale jakim艣 cudem tego nie zrobi艂am. Za to upiek艂am go w tym tygodniu i wiecie co.... warto! Pasztet z selera to smaczna alternatywa dla pasztet贸w mi臋snych.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 du偶y seler (oko艂o 600g)
- 1 cebula
- 3 z膮bki czosnku
- 1,5 szklanki gor膮cej wody lub bulionu grzybowego
- 1 艂y偶ka mas艂a
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bu艂ki tartej
- s贸l, pieprz, majeranek
DO DZIE艁A:
- Seler i cebul臋 obierz, a nast臋pnie zetrzyj na tarce (du偶e oczka. Dodaj przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, mas艂o i zalej gor膮c膮 wod膮 (lub bulionem). Gotuj przez oko艂o 50 minut. Odced藕. Prze艂贸偶 do du偶ej miski i wystud藕.
- W mi臋dzyczasie ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli.
- Do zimnej masy warzywnej dodaj bu艂k臋 tart膮, 偶贸艂tka i przyprawy. Wymieszaj. Na koniec dodaj pian臋 i delikatnie zamieszaj.
- Prze艂贸偶 do posmarowanej t艂uszczem i obsypanej bu艂k膮 keks贸wki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Seler i cebul臋 obierz. Pokr贸j na mniejsze kawa艂ki i w艂贸偶 do naczynia. Obierz czosnek i dodaj do naczynia. Ustaw 12 sekund / obroty 6.
- Zalej warzywa wod膮 (lub bulionem) i gotuj 18 minut / 100 stopni / obroty 2.
- Nast臋pnie prze艂贸偶 do du偶ej miski i wystud藕.
- W mi臋dzyczasie umyj naczynie TM i dok艂adnie osusz. Ubij bia艂ka ze szczypt膮 soli - 4 minuty / obroty 3,5.
- Do masy warzywnej dodaj bu艂k臋 tart膮, 偶贸艂tka i przyprawy. Wymieszaj. Na koniec dodaj pian臋 i delikatnie zamieszaj.
- Prze艂贸偶 do posmarowanej t艂uszczem i obsypanej bu艂k膮 keks贸wki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz