Z kwiat贸w bzu przygotowa艂am ju偶 w tym roku syrop oraz lemoniad臋. Przyszed艂 wi臋c czas na dalsze przepisy. Dzi艣 co艣 tylko dla doros艂ych, czyli nap贸j przypominaj膮cy smakiem delikatny cydr. Nazywa si臋 go szampanem, poniewa偶 dzi臋ki procesowi fermentacji jest bogaty w b膮belki. Przepis na trunek zaczerpn臋艂am z bloga Dieta Zdrowych Kalorii, kt贸ry polecam Wam po raz kolejny.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 25 baldachim贸w kwiat贸w dzikiego bzu
- 6-8 艂y偶ek miodu (w zale偶no艣ci od Twojego smaku)
- sok z 1 cytryny
- s艂贸j 2,5 litrowy - np. taki do kiszenia og贸rk贸w, koniecznie szczelnie zamykany
- Do s艂oja wlej wod臋 - do po艂owy. Dodaj mi贸d. Zamieszaj, a偶 si臋 rozpu艣ci.
- W艂贸偶 do s艂oja kwiaty, wlej sok z cytryny i uzupe艂nij wod臋 - niemal偶e do pe艂na. Odstaw w zacienione miejsce na min 24 godziny.
- Nast臋pnie odced藕 macerat i przelej do butelek. Pami臋taj, aby nie wlewa膰 napoju do pe艂na, tylko do 3/4 wysoko艣ci buteleczki. Musisz zostawi膰 miejsce na fermentacj臋.
- Odstaw np. do piwnicy.
- Po tygodniu le偶akowania mo偶esz cieszy膰 si臋 szampanem.
- Podawaj z plasterkiem limonki.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz