lipca 24, 2018

馃崙 dro偶d偶贸wka z morelami i bor贸wk膮 ameryka艅sk膮



Lubi臋 kiedy w cie艣cie miesza si臋 s艂odycz z kwaskowato艣ci膮. Dlatego doda艂am do puszystej dro偶d偶贸wki pyszne morele oraz dorzuci艂am gar艣膰 bor贸wek. Smaku dope艂ni艂 lukier. M贸wi臋 Wam - prawdziwe niebo w g臋bie.
Ciasto najlepiej upiec w pod艂u偶nej keks贸wce. U偶y艂am jak na moje oko za du偶ej foremki, dlatego ciasto nie by艂o zbyt wysokie, aczkolwiek dzi臋ki temu zmie艣ci艂o si臋 w nim wi臋cej owoc贸w. 

CO POTRZEBUJEMY:

  • 20 ml ciep艂ego mleka 
  • 20 g dro偶d偶y
  • 360 g m膮ki pszennej
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 170 g mas艂a
  • 1 偶贸艂tko
sk艂adniki na lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • oko艂o 3 艂y偶ki wody
owoce:
  • kilka morel (oko艂o 8-10 sztuk)
  • 100 g bor贸wek ameryka艅skich

DO DZIE艁A:

  1. M膮k臋 przesiej do miski. Zr贸b wg艂臋bienie na 艣rodku, wlej ciep艂e mleko i wkrusz dro偶d偶e. Dodaj s贸l oraz cukier. Poczekaj kilka minut, a偶 dro偶d偶e zaczn膮 pracowa膰.
  2. Jajka wbij do g艂臋bokiej miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj do nich cukier. Mas艂o roztop w rondelku.
  3. Gdy dro偶d偶e "rusz膮" dodaj jaja i zacznij wyrabia膰 ciasto. W trakcie wyrabiania dolewaj powoli mas艂o. Wyrabiaj ciasto przez oko艂o 10 minut - na ko艅cu powinno odchodzi膰 od r臋ki.
  4. Ciasto w艂贸偶 do miski. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce, a偶 podwoi obj臋to艣膰. 
  5. Keks贸wk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. W艂贸偶 do niej ciasto i odstaw na kolejn膮 godzin臋 do wyro艣ni臋cia. 
  6. Po tym czasie posmaruj ciasto 偶贸艂tkiem. Nast臋pnie u艂贸偶 owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Po upieczeniu wyci膮gnij z formy i pozostaw do ostygni臋cia na kratce. 
  9. Wymieszaj cukier puder z wod膮 i udekoruj ciasto.


THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Do naczynia wlej mleko, wkrusz dro偶d偶e i ustaw 1 minuta / 37 stopni / obroty 2.
  2. Mas艂o roztop w rondelku.
  3. Wsyp do naczynia m膮k臋, dodaj jajka, s贸l i cukier. Ustaw czas na 10 minut / INTERWA艁. W trakcie wyrabiania dolewaj powoli mas艂o przez otw贸r w pokrywie.
  4. Ciasto w艂贸偶 do miski. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce, a偶 podwoi obj臋to艣膰. 
  5. Keks贸wk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. W艂贸偶 do niej ciasto i odstaw na kolejn膮 godzin臋 do wyro艣ni臋cia. 
  6. Po  tym czasie posmaruj ciasto 偶贸艂tkiem. Nast臋pnie u艂贸偶 owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Po upieczeniu wyci膮gnij z formy i pozostaw do ostygni臋cia na kratce. 
  9. Wymieszaj cukier puder z wod膮 i udekoruj ciasto.






Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger