Lubi臋 kiedy w cie艣cie miesza si臋 s艂odycz z kwaskowato艣ci膮. Dlatego doda艂am do puszystej dro偶d偶贸wki pyszne morele oraz dorzuci艂am gar艣膰 bor贸wek. Smaku dope艂ni艂 lukier. M贸wi臋 Wam - prawdziwe niebo w g臋bie.
Ciasto najlepiej upiec w pod艂u偶nej keks贸wce. U偶y艂am jak na moje oko za du偶ej foremki, dlatego ciasto nie by艂o zbyt wysokie, aczkolwiek dzi臋ki temu zmie艣ci艂o si臋 w nim wi臋cej owoc贸w.
CO POTRZEBUJEMY:
- 20 ml ciep艂ego mleka
- 20 g dro偶d偶y
- 360 g m膮ki pszennej
- 4 jajka
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 170 g mas艂a
- 1 偶贸艂tko
sk艂adniki na lukier:
- 100 g cukru pudru
- oko艂o 3 艂y偶ki wody
owoce:
- kilka morel (oko艂o 8-10 sztuk)
- 100 g bor贸wek ameryka艅skich
DO DZIE艁A:
- M膮k臋 przesiej do miski. Zr贸b wg艂臋bienie na 艣rodku, wlej ciep艂e mleko i wkrusz dro偶d偶e. Dodaj s贸l oraz cukier. Poczekaj kilka minut, a偶 dro偶d偶e zaczn膮 pracowa膰.
- Jajka wbij do g艂臋bokiej miseczki i roztrzep widelcem. Dodaj do nich cukier. Mas艂o roztop w rondelku.
- Gdy dro偶d偶e "rusz膮" dodaj jaja i zacznij wyrabia膰 ciasto. W trakcie wyrabiania dolewaj powoli mas艂o. Wyrabiaj ciasto przez oko艂o 10 minut - na ko艅cu powinno odchodzi膰 od r臋ki.
- Ciasto w艂贸偶 do miski. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce, a偶 podwoi obj臋to艣膰.
- Keks贸wk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. W艂贸偶 do niej ciasto i odstaw na kolejn膮 godzin臋 do wyro艣ni臋cia.
- Po tym czasie posmaruj ciasto 偶贸艂tkiem. Nast臋pnie u艂贸偶 owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu wyci膮gnij z formy i pozostaw do ostygni臋cia na kratce.
- Wymieszaj cukier puder z wod膮 i udekoruj ciasto.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia wlej mleko, wkrusz dro偶d偶e i ustaw 1 minuta / 37 stopni / obroty 2.
- Mas艂o roztop w rondelku.
- Wsyp do naczynia m膮k臋, dodaj jajka, s贸l i cukier. Ustaw czas na 10 minut / INTERWA艁. W trakcie wyrabiania dolewaj powoli mas艂o przez otw贸r w pokrywie.
- Ciasto w艂贸偶 do miski. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce, a偶 podwoi obj臋to艣膰.
- Keks贸wk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. W艂贸偶 do niej ciasto i odstaw na kolejn膮 godzin臋 do wyro艣ni臋cia.
- Po tym czasie posmaruj ciasto 偶贸艂tkiem. Nast臋pnie u艂贸偶 owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu wyci膮gnij z formy i pozostaw do ostygni臋cia na kratce.
- Wymieszaj cukier puder z wod膮 i udekoruj ciasto.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz