Pod koniec wakacji sp臋dzi艂am z rodzin膮 weekend w Wilnie. Miasto jest przepi臋kne i my艣l臋 nad tym, aby napisa膰 dla Was post i podzieli膰 si臋 z Wami momentami uchwyconymi w stolicy Wilna oraz w Trokach. Nie oby艂o si臋 oczywi艣cie bez kulinarnej turystyki. Dzi臋ki bystremu oku mojego m臋偶a odkryli艣my pod Wilnem pi臋kn膮 restauracj臋 i przepyszn膮 kuchni臋 lokaln膮.
Ale....wracaj膮c do cepelin贸w. Po powrocie szuka艂am sprawdzonych przepis贸w. W internecie mo偶na znale藕膰 ich wiele. Postanowi艂am wypr贸bowa膰 receptur臋, kt贸ra m贸wi艂a, 偶e prawdziwe litewskie cepeliny robi si臋 tylko z surowych ziemniak贸w. Niestety - mi si臋 to nie uda艂o i na obiad musia艂am zaserwowa膰 placki ziemniaczane. Ale nie podda艂am si臋. Poprosi艂am o wsparcie grup臋 na facebooku - Kulinarne Czary Mary. Niezast膮piona administratorka Ewa z Opola przysz艂a z odsiecz膮 i przekaza艂a sw贸j przepis. Ewa! dzi臋ki Ci wielkie za to.
A przy okazji poszukiwa艅 przepisu szuka艂am te偶 r贸偶nic pomi臋dzy cepelinami, a kartaczami. Wydawa艂o mi si臋, 偶e jest to to samo danie. Ale podobno mi臋so do kartaczy daje si臋 gotowane, a do cepelin贸w surowe. Jak my艣licie? Czy to prawda?
CO POTRZEBUJEMY:
- 2 kg ziemniak贸w
- 3-4 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
- 3 cebule
- 500 g mi臋sa mielonego
- s贸l, pieprz i majeranek
- kawa艂ek boczku (okrasa)
DO DZIE艁A:
- 1/3 ziemniak贸w ugotuj w mundurkach.
- Pozosta艂e ziemniaki oraz 1 cebul臋 obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Jesli masz malakser - skorzystaj z jego pomocy.
- Po ugotowaniu obierz ziemniaki i udu艣 t艂uczkiem. Odci艣nij surowe ziemniaki i dodaj do ugotowanych. Wsyp m膮k臋, pos贸l i wymieszaj.
- Drug膮 cebulk臋 posiekaj i podsma偶. Dodaj do mi臋sa cebulk臋, s贸l, pieprz, majeranek i 2-3 艂y偶ki wody. Nast臋pnie wymieszaj dok艂adnie.
- Na艂贸偶 na d艂o艅 du偶膮 艂y偶k臋 ciasta. Uformuj placuszek. Na 艣rodku po艂贸偶 porcj臋 mi臋sa i sklej boki. Nadaj kszta艂t cepelina.
- Cepeliny gotuj w osolonej wodzie oko艂o 12-14 minut.
- Trzeci膮 cebulk臋 drobno posiekaj. Boczek pokr贸j na skwarki. Przesma偶 na suchej patelni, a gdy t艂uszcz si臋 wytopi dodaj cebulk臋.
- Cepeliny podawaj okraszone cebulk膮 z boczkiem oraz z 艂y偶k膮 kwa艣nej 艣mietany.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Obierz 2/3 ziemniak贸w oraz 1 cebul臋 i zmiel - 25 sekund / obroty 5 do 6. Prze艂贸偶 na sito wy艂o偶one gaz膮 i odstaw, aby woda odciek艂a.
- Pozosta艂e ziemniaki w艂贸偶 do koszyczka. Wlej do naczynia 1/3 wody, w艂贸偶 koszyczek i gotuj. Je艣li nie zmieszcz膮 si臋 wszystkie ziemniaki w koszyczku - u艂贸偶 je na przystawce VAROMA. Ustaw 45 minut/VAROMA/obroty 2.
- Po ugotowaniu obierz ziemniaki i udu艣 t艂uczkiem. Odci艣nij surowe ziemniaki i dodaj do ugotowanych. Wsyp m膮k臋, pos贸l i wymieszaj.
- Drug膮 cebulk臋 posiekaj i i podsma偶. Dodaj do mi臋sa cebulk臋, s贸l, pieprz, majeranek i 2-3 艂y偶ki wody. Nast臋pnie wymieszaj dok艂adnie.
- Na艂贸偶 na d艂o艅 du偶膮 艂y偶k臋 ciasta. Uformuj placuszek. Na 艣rodku po艂贸偶 porcj臋 mi臋sa i sklej boki. Nadaj kszta艂t cepelina.
- Cepeliny gotuj w osolonej wodzie oko艂o 12-14 minut.
- Trzeci膮 cebulk臋 drobno posiekaj. Boczek pokr贸j na skwarki. Przesma偶 na suchej patelni, a gdy t艂uszcz si臋 wytopi dodaj cebulk臋.
- Cepeliny podawaj okraszone cebulk膮 z boczkiem oraz z 艂y偶k膮 kwa艣nej 艣mietany.
Kurcze, ale mi smaka narobilas :)
OdpowiedzUsu艅No i jest, jest sukces:)Danka Gadanka podejrza艂a i zrobi:)
OdpowiedzUsu艅nawet nie wiesz jak si臋 ciesz臋 Danusiu ❤️馃槝
Usu艅