Ka偶dy ma sw贸j tajny przepis na ciasto, kt贸re mo偶na przygotowa膰 za pi臋膰 dwunasta. Takie, kt贸re sprawdzi si臋 w sytuacji, gdy zadzwoni膮 znajomi i poinformuj膮, 偶e b臋d膮 za godzink臋 :) Macie takie przepisy? Dzi艣 przedstawiam Wam m贸j, sprawdzony, smaczny i pyszny przepis na jab艂ecznik.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 130 g mas艂a
- 200 g m膮ki
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 艂y偶eczka sody
dodatkowo:
- 3-4 jab艂ka
- cynamon
- 3-4 艂y偶ki cukru
DO DZIE艁A:
- Mas艂o wyci膮gnij szybciej, aby zmi臋k艂o.
- Jab艂ka obierz ze sk贸rki i usu艅 gniazda nasienne. Pokr贸j na po艂贸wki. Ka偶d膮 po艂贸wk臋 jab艂ka ponacinaj r贸wnolegle w paski, ale uwa偶aj膮c, 偶eby nie przekroi膰 jab艂ka do ko艅ca.
- Je艣li u偶ywasz malaksera to wrzu膰 wszystkie sk艂adniki na ciasto do robota i zmiksuj na g艂adko. Je偶eli nie masz robota - mikserem utrzyj mas艂o z cukrem i jajkami. Pod koniec dodaj m膮k臋, sod臋 oraz proszek do pieczenia. Nie przejmujcie si臋, 偶e ciasta jest ma艂o. 艁adnie uro艣nie i "schowa" jab艂uszka.
- Okr膮g艂膮 form臋 (najlepiej 24 cm) posmaruj mas艂em. Prze艂贸偶 do niej ciasto. Posyp cynamonem oraz cukrem. Na ciasto pouk艂adaj po艂贸wki jab艂ek. Jab艂ka r贸wnie偶 posyp cukrem oraz cynamonem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10 minut w piekarniku. Nast臋pnie je wyci膮gnij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub w wersji wypasionej polej lukrem (cukier puder plus woda)
SMACZNEGO !
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Mas艂o wyci膮gnij szybciej, aby zmi臋k艂o.
- Jab艂ka obierz ze sk贸rki i usu艅 gniazda nasienne. Pokr贸j na po艂贸wki. Ka偶d膮 po艂贸wk臋 jab艂ka ponacinaj r贸wnolegle w paski, ale uwa偶aj膮c, 偶eby nie przekroi膰 jab艂ka do ko艅ca.
- W艂贸偶 wszystkie sk艂adniki na ciasto do naczynia i zmiksuj na g艂adko - 20 sekund / obroty 5-6. Nie przejmujcie si臋, 偶e ciasta jest ma艂o. 艁adnie uro艣nie i "schowa" jab艂uszka.
- Okr膮g艂膮 form臋 (najlepiej 24 cm) posmaruj mas艂em. Prze艂贸偶 do niej ciasto. Posyp cynamonem oraz cukrem. Na ciasto pouk艂adaj po艂贸wki jab艂ek. Jab艂ka r贸wnie偶 posyp cukrem oraz cynamonem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu pozostaw na 10 minut w piekarniku. Nast臋pnie je wyci膮gnij z formy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub w wersji wypasionej polej lukrem (cukier puder plus woda)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz