Ostatnio do艣膰 modne zrobi艂y si臋 r贸偶nego rodzaju pasty warzywne, kt贸re z ch臋ci膮 u偶ywamy w domu do smarowania chleba. Z przyjemno艣ci膮 smarujemy pieczywo hummusem czy past膮 z pieczonych warzyw. Aby urozmaici膰 nasze 艣niadania przygotowa艂am smarowid艂o z cieciorki i papryki. Papryk臋 upiek艂am dzie艅 wcze艣niej, a tu偶 przed przygotowaniem obra艂am j膮 ze sk贸rki. Taka pasta to wspania艂e bogactwo bia艂ka ro艣linnego oraz witaminy C. Polecam na nadchodz膮c膮 jesie艅.
CO POTRZEBUJEMY:
- 2-3 papryki
- 1 艂y偶ka oleju rzepakowego
- s贸l morska
- ok. 220 g ods膮czonej, gotowanej ciecierzycy w s艂oiku
- 1/2 艂y偶eczki mielonej kolendry
- 1/2 艂y偶eczki kurkumy
- 1 艂y偶eczka s艂odkiej papryki
- s贸l do smaku
DO DZIE艁A:
- Papryk臋 u艂贸偶 na blasze, skrop olejem i posyp sol膮 morsk膮. Ustaw piekarnik na 190 stopni i piecz przez 30 minut. Gdy wystygnie obierz j膮 ze sk贸rki.
- Do wysokiego naczynia do blendowania wsyp cieciork臋 oraz dodaj pieczon膮 papryk臋. Zblenduj warzywa na g艂adk膮 mas臋.
- Dodaj przyprawy: kolendr臋, kurkum臋 oraz papryk臋 s艂odk膮 i ewentualnie s贸l do smaku.
- Podawaj jako smarowid艂o do chleba lub jako dip do warzyw.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Papryk臋 u艂贸偶 na blasze, skrop olejem i posyp sol膮 morsk膮. Ustaw piekarnik na 190 stopni i piecz przez 30 minut. Gdy wystygnie obierz j膮 ze sk贸rki.
- Do naczynia wsyp cieciork臋 oraz dodaj pieczon膮 papryk臋. Zblenduj warzywa 30 sekund/obroty 4-6 (zwi臋kszaj膮c obroty do 6).
- Dodaj przyprawy: kolendr臋, kurkum臋 oraz papryk臋 s艂odk膮 i ewentualnie s贸l do smaku. Powt贸rz blendowanie przez oko艂o 15-20 sekund / obroty 6, do uzyskania po偶膮danej konsystencji.
- Podawaj jako smarowid艂o do chleba lub jako dip do warzyw.
Zrobi艂am bardzo podobn膮 z soj膮. Soj臋 ugotowa艂am a papryk臋 z cebulk膮 i czosnkiem udusi艂am na patelni, na koniec doda艂am sporo majeranku. A 偶e robi艂am wi臋ksza ilo艣膰 dla T. to upiek艂am w piekarniku w s艂oiczkach. Takie eksperyment 馃榿
OdpowiedzUsu艅