B臋d膮c ostatnio na warsztatch z kuchni wega艅skiej zafascynowa艂a mnie ciecierzyca. Dania przygotowane z cieciork膮 albo z m膮k膮 z cieciorki s膮 niezwykle syte. Dlatego postanowi艂am przygotowa膰 z niej co艣 s艂odkiego. Wynik moich eksperyment贸w wyszed艂 bardzo smaczny. Nie nazw臋 jednak tego wypieku ciastem, poniewa偶 struktura jest mocna, zbita i bardziej przypomina batony. Dlatego zapisuj臋 sobie ten przepis jako pyszny i zdrowy pomys艂 na drugie 艣niadanie do szko艂y.
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 240 g ugotowanej cieciorki
- 1 艂y偶ka mas艂a orzechowego
- oko艂o 100 g zmielonych migda艂贸w
- 3 艂y偶ki miodu
- 3 艂y偶ki dowolnych otr膮b
- szczypta soli
- 40 g kakao
- 6-7 艂y偶ek aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
- 50 g siekanych orzech贸w nerkowca lub ziemnych
pozosta艂e sk艂adniki:
- tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka - w zale偶no艣ci od upodoba艅)
- posiekane i upra偶one na patelni orzeszki ziemne
DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki na ciasto poza orzeszkami zmiksuj blenderem na jednolit膮 mas臋. Pod koniec dodaj orzeszki i wymieszaj. Ciasto ma konsystencj臋 sztywnej, lepi膮cej si臋 papki - tak powinno by膰.
- Foremk臋 do brownie wy艂贸偶 papierem. Prze艂贸偶 ciasto do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
- Po upieczeniu wystud藕.
- Tabliczk臋 czekolady po艂am i w艂贸偶 do czystego naczynia i rozpu艣膰. Je艣li masz w domu mikrofal贸wk臋 - mo偶esz jej u偶y膰.
- Ciasto udekoruj polew膮. Pokr贸j w batoniki - prostok膮ty lub kosteczk臋.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki na ciasto poza orzeszkami w艂贸偶 do naczynia i ustaw: 10 sek / obroty 4. Nast臋pnie wsyp orzeszki i zamieszaj 4 sekundy / obroty 4. Ciasto ma konsystencj臋 sztywnej, lepi膮cej si臋 papki - tak powinno by膰.
- Foremk臋 do brownie wy艂贸偶 papierem. Prze艂贸偶 ciasto do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
- Po upieczeniu wystud藕.
- Czekolad臋 po艂am i w艂贸偶 do czystego naczynia i rozpu艣膰 - 3 minuty / 40 stopni . obroty 2.
- Ciasto udekoruj polew膮. Pokr贸j w batoniki - prostok膮ty lub kosteczk臋.
Wygl膮daj膮 bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsu艅