października 08, 2018

🍫 czekoladowe FIT batoniki do szkoły



Będąc ostatnio na warsztatch z kuchni wegańskiej zafascynowała mnie ciecierzyca. Dania przygotowane z cieciorką albo z mąką z cieciorki są niezwykle syte. Dlatego postanowiłam przygotować z niej coś słodkiego. Wynik moich eksperymentów wyszedł bardzo smaczny. Nie nazwę jednak tego wypieku ciastem, ponieważ struktura jest mocna, zbita i bardziej przypomina batony. Dlatego zapisuję sobie ten przepis jako pyszny i zdrowy pomysł na drugie śniadanie do szkoły. 

CO POTRZEBUJEMY:

składniki na ciasto:
  • 240 g ugotowanej cieciorki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • około 100 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki dowolnych otrąb 
  • szczypta soli
  • 40 g kakao
  • 6-7 łyżek aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
  • 50 g siekanych orzechów nerkowca lub ziemnych
pozostałe składniki:
  • tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka - w zależności od upodobań)
  • posiekane i uprażone na patelni orzeszki ziemne
DO DZIEŁA:
  1. Wszystkie składniki na ciasto poza orzeszkami zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Pod koniec dodaj orzeszki i wymieszaj. Ciasto ma konsystencję sztywnej, lepiącej się papki - tak powinno być.
  2. Foremkę do brownie wyłóż papierem. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
  3. Po upieczeniu wystudź.
  4. Tabliczkę czekolady połam i włóż do czystego naczynia i rozpuść. Jeśli masz w domu mikrofalówkę - możesz jej użyć.
  5. Ciasto udekoruj polewą. Pokrój w batoniki - prostokąty lub kosteczkę.

THERMOMIX DO DZIEŁA:
  1. Wszystkie składniki na ciasto poza orzeszkami włóż do naczynia i ustaw: 10 sek / obroty 4. Następnie wsyp orzeszki i zamieszaj 4 sekundy / obroty 4. Ciasto ma konsystencję sztywnej, lepiącej się papki - tak powinno być.
  2. Foremkę do brownie wyłóż papierem. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
  3. Po upieczeniu wystudź. 
  4. Czekoladę połam i włóż do czystego naczynia i rozpuść - 3 minuty / 40 stopni . obroty 2.
  5. Ciasto udekoruj polewą. Pokrój w batoniki - prostokąty lub kosteczkę.








1 komentarz :

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger