Będąc ostatnio na warsztatch z kuchni wegańskiej zafascynowała mnie ciecierzyca. Dania przygotowane z cieciorką albo z mąką z cieciorki są niezwykle syte. Dlatego postanowiłam przygotować z niej coś słodkiego. Wynik moich eksperymentów wyszedł bardzo smaczny. Nie nazwę jednak tego wypieku ciastem, ponieważ struktura jest mocna, zbita i bardziej przypomina batony. Dlatego zapisuję sobie ten przepis jako pyszny i zdrowy pomysł na drugie śniadanie do szkoły.
CO POTRZEBUJEMY:
składniki na ciasto:
- 240 g ugotowanej cieciorki
- 1 łyżka masła orzechowego
- około 100 g zmielonych migdałów
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki dowolnych otrąb
- szczypta soli
- 40 g kakao
- 6-7 łyżek aquafaby (zalewy z ciecierzycy)
- 50 g siekanych orzechów nerkowca lub ziemnych
pozostałe składniki:
- tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka - w zależności od upodobań)
- posiekane i uprażone na patelni orzeszki ziemne
DO DZIEŁA:
- Wszystkie składniki na ciasto poza orzeszkami zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Pod koniec dodaj orzeszki i wymieszaj. Ciasto ma konsystencję sztywnej, lepiącej się papki - tak powinno być.
- Foremkę do brownie wyłóż papierem. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
- Tabliczkę czekolady połam i włóż do czystego naczynia i rozpuść. Jeśli masz w domu mikrofalówkę - możesz jej użyć.
- Ciasto udekoruj polewą. Pokrój w batoniki - prostokąty lub kosteczkę.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
- Wszystkie składniki na ciasto poza orzeszkami włóż do naczynia i ustaw: 10 sek / obroty 4. Następnie wsyp orzeszki i zamieszaj 4 sekundy / obroty 4. Ciasto ma konsystencję sztywnej, lepiącej się papki - tak powinno być.
- Foremkę do brownie wyłóż papierem. Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
- Po upieczeniu wystudź.
- Czekoladę połam i włóż do czystego naczynia i rozpuść - 3 minuty / 40 stopni . obroty 2.
- Ciasto udekoruj polewą. Pokrój w batoniki - prostokąty lub kosteczkę.
Wyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuń