U mnie pazurki s膮 z pestek dyni, a to dlatego, 偶e Pan M膮偶 wyjad艂 mi wszystkie migda艂y...no! prawie wszystkie, bo 艂askawie zostawi艂 4 sztuki 馃槅 Ale jak to si臋 m贸wi...potrzeba matk膮 wynalazku. Na moje oko paluchy z pestkami dyni prezentuj膮 si臋 upiornie, wi臋c efekt zosta艂 osi膮gni臋ty. Ale je艣li nie macie ochoty akurat na takie pazury - 艣mia艂o wsad藕cie migda艂y. B臋dzie super koszmarnie :)
CO POTRZEBUJEMY:
sk艂adniki na ciasto:
- 400 g m膮ki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- kostka mas艂a (200 g)
- 1 jajko
- kilka kropli aromatu migda艂owego
- szczypta soli
dodatkowo:
- pestki dyni lub migda艂y
DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki szybko posiekaj i wyr贸b kruche ciasto. Ewentualnie wrzu膰 do malaksera, aby zrobi艂 to za Ciebie.
- Nast臋pnie uformuj kul臋 i zawi艅 ciasto w foli臋. W艂贸偶 do lod贸wki na godzin臋.
- Po tym czasie odkrawaj po kawa艂ku ciasta i formuj d艂ugie paluchy. Im cie艅sze tym lepiej, bo ciasto w trakcie pieczenia "grubieje". Uk艂adaj na blaszce. W ka偶dy paluch wbij pestk臋 dyni lub migda艂, a no偶em zr贸b naci臋cia imituj膮ce zgi臋cia.
- Piecz 11-12 minut w temperaturze 200 stopni.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- W艂贸偶 do naczynia wszystkie sk艂adniki na ciasto i wymieszaj 20 sekund / obroty 5.
- Nast臋pnie uformuj kul臋 i zawi艅 ciasto w foli臋. W艂贸偶 do lod贸wki na godzin臋.
- Po tym czasie odkrawaj po kawa艂ku ciasta i formuj d艂ugie paluchy. Im cie艅sze tym lepiej, bo ciasto w trakcie pieczenia "grubieje". Uk艂adaj na blaszce. W ka偶dy paluch wbij pestk臋 dyni lub migda艂, a no偶em zr贸b naci臋cia imituj膮ce zgi臋cia.
- Piecz 11-12 minut w temperaturze 200 stopni.
genialne!
OdpowiedzUsu艅艢wietny pomys艂! ;-)
OdpowiedzUsu艅