Napatrzy艂am si臋 na te r贸偶yczki w internecie i zapragn臋艂am je w ko艅cu upiec. Przygotowanie jest tak proste, 偶e a偶 si臋 dziwi臋, dlaczego zabra艂am si臋 za nie tak p贸藕no. Potrzebujecie tylko paczki ciasta francuskiego, jab艂ek i d偶emu. Macie te produkty w domu? no to do roboty Kochani :)
CO POTRZEBUJEMY:
- 3 jab艂ka z czerwon膮 sk贸rk膮
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w kszta艂cie prostok膮ta
- d偶em - najlepiej lekko kwa艣ny
- cynamon
- cukier puder do posypania
DO DZIE艁A:
- Jab艂ka pokr贸j na po艂贸wki i wydr膮偶 gniazda nasienne.
- Zagotuj wod臋 w czajniku.
- Jab艂ka pokr贸j w cieniutkie plasterki. W艂贸偶 do miski i zalej wrz膮tkiem. Pozostaw je w wodzie przez oko艂o 3 minuty, a nast臋pnie odced藕.
- Ciasto przetnij wszerz na 2 r贸wne cz臋艣ci, a potem ka偶dy z pask贸w ciasta zn贸w na p贸艂. Powstan膮 4 d艂ugie paski ciasta.
- Ka偶dy pasek ciasta lekko rozwa艂kuj, posmaruj d偶emem, a nast臋pnie u艂贸偶 jab艂ka. Jab艂ka powinny by膰 u艂o偶one tak, aby wystawa艂y ponad brzeg ciasta. Jab艂ka posyp cynamonem. Teraz z艂贸偶 ciasto w po艂owie i zwi艅 r贸偶yczki. Wk艂adaj do foremek na muffinki.
- R贸偶yczki przykryj folia aluminiow膮 (ja o tym zapomnia艂am, ale i tak by艂y pyszne). Piecz w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. 10 minut przed ko艅cem zdejmij foli臋.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz