Szuka艂am przepisu na gofry, kt贸re b臋d膮 chrupi膮ce, i kt贸re przygotuj臋 raz dwa na weekendowe 艣niadanie. PO kilku pr贸bach wypracowa艂am przepis, kt贸ry zdaje egzamin. Lubi臋 ciasto przygotowa膰 wieczorem, a rankiem ju偶 tylko budzi膰 domownik贸w s艂odkim i kusz膮cym zapachem unosz膮cym si臋 z kuchni. Wszyscy kochamy gofry, ale ka偶dy z domownik贸w lubi je zje艣膰 z czym innym. Ja lubi臋 klasyczne z d偶emem lub cukrem pudrem. Pan Robak najch臋tniej z nutell膮 - tak tak - to rasowy 艂asuch. A nasz ma艂y Robaczek (w sumie wcale ju偶 nie taki ma艂y) - smaruje gofry mas艂em orzechowym i d偶emem. No i tak s艂odko rozpoczynamy weekend...
CO POTRZEBUJEMY:
- 300 ml mleka
- 120 ml wody gazowanej
- 2 jaja
- 2 spore 艂y偶ki mi臋kkiego mas艂a
- 300 g m膮ki pszennej
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 2 艂y偶ki cukru
DO DZIE艁A:
- Mleko, wod臋, mas艂o oraz jajka w艂贸偶 do miski. Wsyp cukier oraz m膮k臋 i proszek do pieczenia. Zmiksuj na g艂adk膮 i g臋st膮 mas臋.
- Odstaw ciasto na 15 minut. Po tym czasie mo偶esz sma偶y膰 gofry.
- Rozgrzej gofrownic臋. Posmaruj j膮 t艂uszczem i sma偶 gofry na z艂otobr膮zowy kolor.
- Podawaj z tym z czym lubisz najbardziej. Do wyboru do koloru: cukier puder, bita 艣mietana, d偶em, mi贸d, syrop klonowy, mas艂o orzechowe, nutella.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w naczyniu. Ustaw 25 sekund / obroty 7.
- Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mo偶esz sma偶y膰 gofry.
- Rozgrzej gofrownic臋. Posmaruj j膮 t艂uszczem i sma偶 gofry na z艂otobr膮zowy kolor.
- Podawaj z tym z czym lubisz najbardziej. Do wyboru do koloru: cukier puder, bita 艣mietana, d偶em, mi贸d, syrop klonowy, mas艂o orzechowe, nutella.
w艂a艣nie jej domowe gofry :)
OdpowiedzUsu艅S膮 pyszne! Domi, dzi臋kuj臋 za sprawdzony przepis ♥
OdpowiedzUsu艅S膮 pyszne! Domi, dzi臋kuj臋 za sprawdzony przepis ♥
OdpowiedzUsu艅Ja robi臋 ciut inaczej. Najpierw z dw贸ch bia艂ek ubijam pian臋 na sztywno, 偶贸艂tka id膮 normalnie do m膮ki i mleka. Jak wszystko rozrobi臋 to na koniec dodaj臋 lekko pian臋. Gofry s膮 delikatniejsze i mniam!
OdpowiedzUsu艅