艢ledzie albo si臋 lubi albo nie cierpi. Nie ma stanu po艣rodku. Moja rodzina zdecydowanie nale偶y do wielbicieli tych ryb. Dodam, 偶e nawet najm艂odsza w rodzinie z lubo艣ci膮 wcina 艣ledziki z r贸偶nymi dodatkami. Na Bo偶e Narodzenie przygotowuj臋 z regu艂y 艣ledziki z suszonymi pomidorami. Przepis na nie znajdziecie tutaj - link do przepisu. A w ubieg艂ym roku testowa艂am 艣ledzie w sosie tzatzyki - 艣wietny przepis i bardzo proste wykonanie (przepis na 艣ledzie w sosie tzatzyki).
Dzi艣 polecam co艣 nowego czyli 艣ledzika curry. Wykonanie jest bajecznie proste, a smak po prostu genialny.
CO POTZREBUJEMY:
- oko艂o 9-10 p艂at贸w 艣ledziowych (ze s艂onej zalewy)
sk艂adniki na sos:
- ma艂a 艣mietana 18%
- 3 艂y偶ki majonezu
- 3 艂y偶ki jogurtu naturalnego
- 3 艂y偶ki musztardy francuskiej
- 2 艂y偶ki musztardy zwyk艂ej
- 3 艂y偶eczki pasty curry (najlepiej 偶贸艂tej)
DO DZIE艁A:
- Wymocz 艣ledzie w wodzie przez minimum godzin臋.
- Wszystkie sk艂adniki na sos umie艣膰 w misce i wymieszaj.
- Pokr贸j 艣ledzie na oko艂o 2 centymetrowe kawa艂ki.
- Uk艂adaj w s艂oiku lub naczyniu na zmian臋: 艣ledzie i sos. Wstaw do lod贸wki na min. 12 godzin.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
Ten komentarz zosta艂 usuni臋ty przez autora.
OdpowiedzUsu艅