Znalaz艂am w lod贸wce 艣wie偶e dro偶d偶e, kt贸re goni艂 ju偶 termin przydatno艣ci. Szybko ruszy艂am g艂ow膮 i postanowi艂am upiec jakie艣 smaczne pieczywko na 艣niadanie. Przy okazji wpad艂 mi w r臋ce s艂oik z pesto i w ten spos贸b narodzi艂 si臋 pomys艂 na dro偶d偶owy warkocz z pesto.
CO POTRZEBUJESZ:
- 200 ml ciep艂ej wody
- 50 g dro偶d偶y
- 1 p艂aska 艂y偶eczka cukru
- 300 g m膮ki
- 1 艂y偶ka oleju rzepakowego
- 1 艂y偶ka soli
- pesto
- parmezan
DO DZIE艁A:
- M膮k臋 przesiej do miski i wymieszaj z sol膮.
- Zr贸b wg艂臋bienie i wlej cz臋艣膰 wody. Dodaj cukier i dro偶d偶e. Odstaw na 10-15 minut w ciep艂e miejsce.
- Dodaj reszt臋 wody oraz olej i zagnie膰 ciasto. Wyrabiaj najlepiej przez oko艂o 10 minut, a偶 ciasto stanie si臋 g艂adkie i elastyczne.
- Nast臋pnie uformuj z ciasta kul臋, w艂贸偶 do miski i przykryj czyst膮 艣ciereczk膮. Odstaw na 30 minut w ciep艂e miejsce.
- Po tym czasie rozwa艂kuj ciasto na kszta艂t prostok膮ta. W razie potrzeby podsyp m膮k膮.
- Posmaruj ciasto pesto, posyp startym parmezanem i zwi艅 jak rolad臋. Natnij ciasto wzd艂u偶 d艂u偶szego boku tak, aby powsta艂y 3 pasma ciasta. Zaple膰 z nich warkocz. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 30 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (g贸ra / d贸艂) i piecz 45 minut.
- Wystud藕 i jedz ze smakiem.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Do naczynia wlej wod臋, wsyp cukier i dodaj dro偶d偶e. Wymieszaj 40 sekund / 37 stopni / obroty 2.
- Dodaj m膮k臋, s贸l oraz olej. Ustaw INTERWA艁 / 2 minuty.
- Uformuj z ciasta kul臋, w艂贸偶 do miski i przykryj czyst膮 艣ciereczk膮. Odstaw na 30 minut w ciep艂e miejsce.
- Po tym czasie rozwa艂kuj ciasto na kszta艂t prostok膮ta. W razie potrzeby podsyp m膮k膮.
- Posmaruj ciasto pesto, posyp startym parmezanem i zwi艅 jak rolad臋. Natnij ciasto wzd艂u偶 d艂u偶szego boku tak, aby powsta艂y 3 pasma ciasta. Zaple膰 z nich warkocz. Przykryj 艣ciereczk膮 i odstaw na 30 minut.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (g贸ra / d贸艂) i piecz 45 minut.
- Wystud藕 i jedz ze smakiem.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz