Podobno s膮 dwie szko艂y przygotowania klusek 艣l膮skich...z jajkiem i bez. Ja robi臋 bez - tak jak nauczy艂a mnie Kinga, rodowita 艢l膮zaczka z krwi i ko艣ci. Kluski 艣l膮skie wymagaj膮 od nas nieco wi臋cej pracy ni偶 tylko ugotowanie ziemniaczk贸w do obiadu, ale warto si臋 po艣wi臋ci膰. Mo偶na je podawa膰 tradycyjnie z roladami i modr膮 kapust膮 albo w wersji bez mi臋snej - z sosem np. pieczarkowym. W obu przypadkach smakuj膮 rewelacyjnie.
Dzi艣 nie podam dok艂adnych ilo艣ci w kilogramach, gramach czy szklankach, poniewa偶 w przygotowaniu klusek 艣l膮skich najwa偶niejsza jest proporcja 1:4. Wszystko opisa艂am poni偶ej w etapach przygotowania. Zapraszam.
CO POTRZEBUJEMY:
- ziemniaki
- m膮ka ziemniaczana
- s贸l (1 艂y偶eczka na 1 kg ziemniak贸w)
- ewentualnie woda
DO DZIE艁A:
- Wybierz standardow膮 porcj臋 ziemniak贸w, jak膮 przygotowujesz do obiadu. Obierz i ugotuj. Od razu po odcedzeniu zmiel ziemniaki w maszynce lub dobrze ugnie膰 t艂uczkiem.
- Ciep艂e ziemniaki w艂贸偶 do du偶ej miski, uklep i wyg艂ad藕. Podziel na 4 r贸wne cz臋艣ci, najlepiej rysuj膮c krzy偶 na ziemniakach. Wyjmij 1/4 ziemniak贸w i w to miejsce wsyp m膮k臋 oraz dodaj s贸l. Nast臋pnie dodaj od艂o偶on膮 porcj臋 ziemniak贸w i wyr贸b g艂adkie i elastyczne ciasto. Nie powinno klei膰 si臋 do r膮k.
- Nastaw du偶y garnek z wod膮. Wod臋 nale偶y posoli膰.
- Odrywaj po kawa艂ku ciasta i formuj kuleczk臋. Po艂贸偶 j膮 na blacie i sp艂aszcz delikatnie dwoma palcami nadaj膮c odpowiedni kszta艂t. Ewentualnie uformuj d艂ugi walec i odcinaj po kawa艂eczku (jak na kopytka) i nast臋pnie formuj kuleczk臋.
- A teraz najwa偶niejsze - dziurka. Mo偶na j膮 zrobi膰 np. palcem. Jednak polecam u偶y膰 trzonka drewnianej 艂y偶ki kuchennej, dzi臋ki temu dziurki b臋d膮 r贸wniutkie, a kluseczki prezentowa膰 si臋 b臋d膮 idealnie.
- Je艣li w trakcie formowania klusek ciasto b臋dzie p臋ka膰 - dodaj troch臋 letniej wody i ponownie zagnie膰 ciasto.
- Do gotuj膮cej si臋 wody wrzucaj kluseczki. Zamieszaj, by kluski nie przywar艂y do dna. Zmniejsz ogie艅. Gotuj kilka minut od czasu wyp艂yni臋cia.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Wybierz standardow膮 porcj臋 ziemniak贸w, jak膮 przygotowujesz do obiadu. Do naczynia wlej wod臋, a ziemniaki w艂贸偶 do koszyczka. Gotuj 40 minut / VAROMA / obroty 1.
- Umyj naczynie. Obierz ziemniaki i w艂贸偶 je do naczynia. Zmiksuj 10 sekund / obroty 4.
- Ciep艂e ziemniaki w艂贸偶 do du偶ej miski, uklep i wyg艂ad藕. Podziel na 4 r贸wne cz臋艣ci, najlepiej rysuj膮c krzy偶 na ziemniakach. Wyjmij 1/4 ziemniak贸w i w to miejsce wsyp m膮k臋 oraz dodaj s贸l. Nast臋pnie dodaj od艂o偶on膮 porcj臋 ziemniak贸w i wyr贸b g艂adkie i elastyczne ciasto. Nie powinno klei膰 si臋 do r膮k.
- Nastaw du偶y garnek z wod膮. Wod臋 nale偶y posoli膰.
- Odrywaj po kawa艂ku ciasta i formuj kuleczk臋. Po艂贸偶 j膮 na blacie i sp艂aszcz delikatnie dwoma palcami nadaj膮c odpowiedni kszta艂t. Ewentualnie uformuj d艂ugi walec i odcinaj po kawa艂eczku (jak na kopytka) i nast臋pnie formuj kuleczk臋.
- A teraz najwa偶niejsze - dziurka. Mo偶na j膮 zrobi膰 np. palcem. Jednak polecam u偶y膰 trzonka drewnianej 艂y偶ki kuchennej, dzi臋ki temu dziurki b臋d膮 r贸wniutkie, a kluseczki prezentowa膰 si臋 b臋d膮 idealnie.
- Je艣li w trakcie formowania klusek ciasto b臋dzie p臋ka膰 - dodaj troch臋 letniej wody i ponownie zagnie膰 ciasto.
- Do o gotuj膮cej si臋 wody wrzucaj kluseczki. Zamieszaj, by kluski nie przywar艂y do dna. Zmniejsz ogie艅. Gotuj kilka minut od czasu wyp艂yni臋cia.
Jako rodowita 艢l膮zaczka te偶 znam te dwie szko艂y - z jajkiem i bez. W wersji bez polecam doda膰 opr贸cz wody troch臋 oleju - ciasto b臋dzie bardziej elastyczne. Smacznego :)
OdpowiedzUsu艅Pi臋knie dzi臋kuj臋 za cenn膮 wskaz贸wk臋. Z pewno艣ci膮 skorzystam przy najbli偶szej okazji 馃槉
Usu艅