Jestem wielk膮 fank膮 kuchni azjatyckiej. Rodzinnie lubimy te偶 od czasu do czasu wybra膰 si臋 na tzw. chi艅czyka. Co wi臋cej - kurczak w panierce jak z chi艅skiego baru to jedno z ulubionych da艅 obiadowych mojego m臋偶a. Kilka miesi臋cy temu odkry艂am w Warszawie targowisko przy ulicy Bakalarskiej, na kt贸rym mo偶na zaopatrzy膰 si臋 w produkty typowo azjatyckie. Znajdziecie tam nie tylko makarony, sosy sojowe czy inne "gotowce". Mnie oszo艂omi艂a r贸偶norodno艣膰 i orientalno艣膰 warzyw, owoc贸w i zi贸艂, kt贸re s膮 tam dost臋pne, jak r贸wnie偶 stoisko mi臋sne. Wiedzia艂am, 偶e Azjaci jedz膮 "wszystko", ale mimo wszystko zaskoczy艂 mnie widok jelit czy kurzych 艂apek. Ale do rzeczy - na targowisku znajduje si臋 bar - PHO MAI HIEN, w kt贸rym zjecie dania wietnamskie. Moim faworytem jest aromatyczna zupa PHO BO czyli zupa PHO z wo艂owin膮. Pozosta艂e dania r贸wnie偶 zachwycaj膮 przede wszystkim odmienno艣ci膮 smak贸w. Nie s膮 to sztampowe dania jak z okolicznych bar贸w, gdzie serwuj膮 wo艂owin臋 w 5 smakach czy kurczaka chrupi膮cego. Tutaj poznacie prawdziwy smak Azji. Dawno mnie nic tak nie zachwyci艂o kulinarnie jak to miejsce. Dlatego postanowi艂am spr贸bowa膰 odtworzy膰 smak zupy PHO w mojej kuchni. My艣l臋, 偶e dogoni膰 orygina艂 jest niezwykle trudno, ale mimo wszystko moja wersja ociera si臋 o idea艂.
CO POTRZEBUJEMY:
- oko艂o 600 g wo艂owiny z ko艣ci膮 (najlepiej, aby by艂 to ogon wo艂owy)
- 200 g chudej wo艂owiny
- oko艂o 2,5-3 l wody
- 3 p艂askie 艂y偶ki soli (ewentualnie wi臋cej do smaku)
- 1 cebula
- 5-6 z膮bk贸w czosnku
- oko艂o 5 cm imbiru
- 1/4 szklanki sosu rybnego
- 1 艂y偶ka cukru br膮zowego
przyprawy:
- 2-3 go藕dziki
- 5 gwiazdek any偶u
- 2 kawa艂ki kory cynamonu
- 1 艂y偶eczka ziaren kolendry
dodatki:
- makaron ry偶owy
- kolendra
- mi臋ta
- limonka lub cytryna
- dymka (szczypior)
- 艣wie偶e chilli
- kie艂ki fasoli mung (opcjonalnie)
DO DZIE艁A:
- Wo艂owin臋 zalej zimn膮 wod膮. Postaw na gazie i zagotuj. Prze艂贸偶 mi臋so do drugiego garnka i zn贸w zalej zimn膮 wod膮 (2,5-3l). Postaw ponownie na gazie.
- W mi臋dzyczasie opiecz nad ogniem cebul臋, czosnek oraz imbir. Nast臋pnie pokr贸j imbir na 3-4 kawa艂ki.
- Wszystkie przyprawy wrzu膰 na patelni臋 i upra偶. Nast臋pnie lekko rozbij w mo藕dzierzu.
- Gdy woda si臋 zagotuje, wsyp s贸l, a po kilku minutach zbierz 艂y偶k膮 ewentualn膮 pian臋 z mi臋sa (tzw. szumy). Dodaj do zupy cebul臋, imbir oraz czosnek.
- Gotuj przez 2-3 godziny na ma艂ym ogniu, podobnie jak nasz polski ros贸艂. Tak, aby bulion sobie pyrka艂.
- Potem wlej sos rybny, wsyp cukier i przyprawy. Niekt贸rzy radz膮, aby upra偶one przyprawy przed dodaniem zawin膮膰 w gaz臋. Ja tego nie praktykuj臋, poniewa偶 bulion i tak na koniec zawsze odcedzam.
- Gotuj bulion przez kolejne 2 godziny od czasu dodania przypraw. Po tym czasie przeced藕 do czystego garnka.
- Wyci膮gnij z zupy wo艂owin臋 i pokr贸j j膮 na cienkie plasterki.
- MAKARON RY呕OWY` ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Zwykle zalewa si臋 go wrz膮tkiem i gotuje przez 2 minuty.
- Kolendr臋 i mi臋t臋 posiekaj. Chili pokr贸j w cieniutkie plasterki, a cytryn臋 lub limonk臋 w 膰wiartki.
- Zup臋 podaje si臋 nast臋puj膮co - do miski nale偶y w艂o偶y膰:
- ugotowany makaron
- nast臋pnie kawa艂ki wo艂owiny
- kie艂ki fasoli mung (opcjonalnie - u mnie nie by艂o)
- dymk臋 (zielon膮 cz臋艣膰) pokrojon膮 w kawa艂ki o d艂ugo艣ci oko艂o 4-5 cm
- zala膰 bulionem
- posypa膰 kolendr膮 i mi臋t膮
- posypa膰 siekanym chilli
- skropi膰 cytryn膮 / limonk膮
- je艣膰 ze smakiem
呕ycz臋 wszystkim powodzenia w odkrywaniu azjatyckich smak贸w i niepowtarzalnych aromat贸w.
SMACZNEGO!
3 艂y偶ki soli nie za du偶o??
OdpowiedzUsu艅Bo偶enko - zawsze mo偶na doda膰 mniej i ewentualnie na koniec dosoli膰 w razie potrzeby. pozdrawiam serdecznie :)
Usu艅