Po tym jak ostatnio ugotowa艂am wietnamsk膮 zup臋 PHO BO, nadszed艂 czas na jej siostr臋 - czyli wersj臋 drobiow膮. Zupa PHO jest bardzo popularn膮 zup膮 w Wietnamie. To nic innego jak regionalny aromatyczny ros贸艂. Dodajemy nieco inne przyprawy ni偶 do naszego polskiego roso艂u i dzi臋ki temu otrzymujemy bulion o orientalnym smaku. Zach臋cam do wypr贸bowania wersji z wo艂owin膮 lub tej dzisiejszej z kurczakiem.
zupa PHO BO (wo艂owa) - przepis na zup臋 PHO BO
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 kurczak lub kawa艂ki kurczaka o wadze oko艂o 1 kg
- oko艂o 3 l wody
- 2 艂y偶ki soli (ewentualnie wi臋cej do smaku)
- 2 艂ody偶ki trawy cytrynowej
- 10 ga艂膮zek kolendry (najlepiej z korzeniami)
- 3 z膮bki czosnku
- spory kawa艂ek imbiru - ok 5-6 cm
- 3-4 艂y偶ki sosu rybnego
- 1 艂y偶ka cukru (najlepiej br膮zowego)
przyprawy:
- 3 gwiazdki any偶u
- 1/2 艂y偶eczki go藕dzik贸w
- 2 kawa艂ki kory cynamonu
- 1 艂y偶eczka ziaren kolendry
dodatki:
- posiekane zio艂a:
- kolendra
- dymka
- mieta
- 艣wie偶e chili
- makaron ry偶owy
DO DZIE艁A:
- Kurczaka umyj. Podziel na kawa艂ki. W艂贸偶 do garnka i zalej zimn膮 wod膮. Nastaw na gazie i zagotuj.
- Gdy woda zawrze, odstaw garnek z ognia i wylej ca艂y bulion. Nast臋pnie zalej kurczaka zimn膮 wod膮, pos贸l i ponownie wstaw na gaz. Gotuj przez 30 minut od czasu gdy woda si臋 zagotuje. W razie potrzeby zbierz pian臋 z bulionu.
- W mi臋dzyczasie upra偶 na patelni przyprawy. Traw臋 cytrynow膮 rozgnie膰 t艂uczkiem.
- Do bulionu dodaj upra偶one przyprawy, traw臋 cytrynow膮, ca艂e ga艂膮zki kolendry, czosnek, imbir, sos rybny oraz cukier. Gotuj jeszcze oko艂o godziny.
- Wyci膮gnij z zupy mi臋so. Poczekaj, a偶 wystygnie. Nast臋pnie obierz i odstaw w misce ca艂e mi臋so.
- Po ugotowaniu przeced藕 bulion.
- Makaron ry偶owy ugotuj wg poni偶szej receptury:
- Zalej makaron zimn膮 wod膮. Odstaw na 5 minut. W tym czasie zagotuj wod臋 w du偶ym garnku. Po odcedzeniu makaronu w艂贸偶 go do gotuj膮cej si臋 wody. Gotuj 7 minut. Odced藕 i zalej zimn膮 wod膮. Po kilku minutach ponownie odced藕 makaron. Dzi臋ki tym zabiegom makaron nie b臋dzie si臋 klei艂.
- Kolendr臋, dymk臋 oraz mi臋te drobno posiekaj. Chilli pokr贸j w cieniutkie paseczki, za艣 dymk臋 w kilkucentymetrowe kawa艂ki.
- Do miski na艂贸偶 makaron. Zalej gor膮cym bulionem. Po艂贸偶 kawa艂ki mi臋sa z kurczaka. Posyp zio艂ami i dodaj dymk臋. Ka偶dy z biesiadnik贸w doprawi sobie zup臋 chilli oraz sokiem z limonki.
Pyszno艣ci!
OdpowiedzUsu艅Gotowa艂am kiedy艣 t臋 zup臋 wed艂ug przepisu mojej wietnamskiej Kole偶anki. Jest na blogu.
Smacznego!
Super inspiracja 馃挀dzi臋kuj臋
OdpowiedzUsu艅Ach! Kuchnia Azjatycka zdecydowanie w moje smaki. Wietnamskiej niestety jeszcze nie testowa艂am u 藕r贸de艂, ale mam nadziej臋, ze wkr贸tce si臋 uda.
OdpowiedzUsu艅W sam raz dla mnie, w sam raz teraz na przezi臋bienie!
OdpowiedzUsu艅azjatyckie buliony to chyba jedne z najlepszych p艂ynnych rzeczy na 艣wiecie mieszcz膮cych si臋 w miseczce <3 sama jeszcze nie robi艂am, wi臋c zapisuj臋! :D
OdpowiedzUsu艅Ooo zapisuje przepis! Uwielbiam azjatyckie smaki. Ch臋tnie przetestuj臋 w domu! 馃挋
OdpowiedzUsu艅Nie moje smaki. By艂am kiedy艣 w takiej restauracji i zupki mi nie spasowa艂y. A jad艂am kilka propozycji. Ka偶dy lubi co innego ��
OdpowiedzUsu艅Wygl膮da atrakcyjnie, ciekawi mnie bardzo jej smak :)
OdpowiedzUsu艅