marca 22, 2019

馃崶 krem贸wka - pyszna i prosta




Krem贸wki jada艂am do tej pory tylko w cukierniach. Nawet do g艂owy by mi nie przysz艂o, aby porwa膰 si臋 na samodzielne pieczenie tego ciasta. Ale dzi臋ki mojej serdecznej kole偶ance Roksanie, przekona艂am si臋, 偶e jest inaczej, 偶e warto porwa膰 si臋 czasami na co艣 extra. Przepis Roksany jest prosty, a to mnie niezmiennie cieszy przy wypiekach. Do tego nie ma prawa si臋 nie uda膰. I od dzisiaj jest moim faworytem spo艣r贸d ciast, kt贸rymi mog臋 zachwyci膰.

CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (prostok膮t)
  • cukier puder (do posypania na wierzchu)
sk艂adniki na krem:
  • 750 ml mleka 3,2%
  • 50 g mas艂a
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 艂y偶ka cukru waniliowego
  • 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
  • 2 艂y偶ki m膮ki pszennej
  • 1 budy艅 waniliowy
  • 2 jajka
DO DZIE艁A:

  1. Rozwa艂kuj delikatnie ciasto francuskie, staraj膮c si臋 zachowa膰 kszta艂t wyd艂u偶onego prostok膮ta. Nast臋pnie przekr贸j je na 2 r贸wne cz臋艣ci. G臋sto ponak艂uwaj widelcem. Upiecz najpierw pierwszy blat, potem drugi w nagrzanym na 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia to oko艂o 15 minut. Warto zagl膮da膰 do piekarnika przez szybk臋, czy ciasto si臋 zanadto nie przypieka. Po upieczeniu wystudzi膰.
  2. Zagotuj mas艂o, cukier i cz臋艣膰 mleka (550 ml mleka). Pozosta艂e mleko zmiksuj z budyniem, m膮kami i jajkami. 
  3. Gdy mleko z cukrem zacznie si臋 gotowa膰, dolej mieszank臋 mleka i m膮ki. Trzymaj na ma艂ym ogniu, intensywnie mieszaj, a偶 zg臋stnieje. Odstaw, aby wystyg艂o.
  4. Na jeden z blat贸w wy艂贸偶 ca艂膮 mas臋 budyniow膮. Nast臋pnie przy艂贸偶 drugi blat na mas臋. Na g贸rze posyp obficie cukrem pudrem.

THERMOMIX DO DZIE艁A:

  1. Rozwa艂kuj delikatnie ciasto francuskie, staraj膮c si臋 zachowa膰 kszta艂t wyd艂u偶onego prostok膮ta. Nast臋pnie przekr贸j je na 2 r贸wne cz臋艣ci. G臋sto ponak艂uwaj widelcem. Upiecz najpierw pierwszy blat, potem drugi w nagrzanym na 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia to oko艂o 15 minut. Warto zagl膮da膰 do piekarnika przez szybk臋, czy ciasto si臋 zanadto nie przypieka. Po upieczeniu wystudzi膰.
  2. Do naczynia wlej 200 g mleka, wsyp budy艅, obie m膮ki i wbij jajka. Zmiksuj 5 sekund / obroty 4. Przelej do miski.
  3. Do naczynia wlej pozosta艂膮 cz臋艣膰 mleka. Dodaj mas艂o, cukier i ustaw 5 minut / 110 stopni / obroty 2. 
  4. Nast臋pnie ustaw 8 minut / 120 stopni / obroty 1,5. Przez otw贸r w pokrywie wlej mieszank臋 mleka i m膮ki. Gotuj, a偶 zg臋stnieje. Prze艂贸偶 do miski i odstaw, aby masa wystyg艂a.
  5. Na  jeden z blat贸w wy艂贸偶 ca艂膮 mas臋 budyniow膮. Nast臋pnie przy艂贸偶 drugi blat na mas臋. Na g贸rze posyp obficie cukrem pudrem.




Brak komentarzy :

Prze艣lij komentarz

Copyright © 2014 馃崿 Smako艂yki Dominiki 馃崿 , Blogger