Kolejny eksperyment w mojej kuchni z serii wega艅skich ciekawostek. Widzia艂am, 偶e z orzech贸w nerkowca mo偶na przygotowa膰 wiele ciekawych smako艂yk贸w. Ale na pierwszy ogie艅 wzi臋艂am danie wytrawne, obiadowe czyli sos do makaronu. Gdyby艣cie si臋 zastanawiali jak smakuje, to zdradz臋, 偶e smak takiego sosu jest nieoczywisty. Przede wszystkim dlatego, 偶e baz膮 sosu jest gotowana bia艂a fasola, kt贸ra jest generalnie rzecz bior膮c delikatna i raczej bez wyrazu. Nerkowce daj膮 nam nut臋 lekkiej s艂odyczy, dlatego dorzuci艂am jeszcze chilli, aby sos mia艂 charakter. Zapraszam Was do eksperymentowania w kuchni. A je艣li chcieliby艣cie, abym przetestowa艂a jaki艣 ciekawy przepis z kuchni wega艅skiej - 艣mia艂o do mnie piszcie.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 puszka ugotowanej bia艂ej fasoli
- 1 z膮bek czosnku
- 1 cebula
- 1/3 szklanki nerkowc贸w
- 200 g mleka kokosowego
- p艂aska 艂y偶eczka soli
- szczypta pieprzu
- chilli do smaku
- makaron spaghetti lub wst膮偶ki (400-500 g)
DO DZIE艁A:
- Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Fasol臋 odced藕 na sicie. Czosnek przeci艣nij przez prask臋.
- Cebul臋 drobno posiekaj i przesma偶 na 艂y偶ce oleju.
- Do blendera kielichowego wrzu膰 sma偶on膮 cebulk臋, fasol臋, czosnek, nerkowce, mleczko kokosowe, s贸l, pieprz i szczypt臋 chilli. Zblenduj na g艂adki sos. Nast臋pnie posmakuj i dopraw ewentualnie dodatkow膮 porcj膮 chilli i soli.
- Do odcedzonego i ciep艂ego makaronu dodaj sos i wymieszaj.
Smacznego !
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Fasol臋 odced藕 na sicie. Czosnek przeci艣nij przez prask臋.
- Cebul臋 przekr贸j na p贸艂 i posiekaj w TM - 4 sekundy / obroty 4,5.
- Do naczynia wlej 艂y偶k臋 oleju i ustaw 3,5 minuty / VAROMA / obroty 1.
- Do naczynia wrzu膰 fasol臋, czosnek, nerkowce, mleczko kokosowe, s贸l, pieprz i szczypt臋 chilli. Zblenduj na g艂adki sos - 10 sekund / obroty 5 - zwi臋kszaj膮c do 10. Zgarnij sos z brzeg贸w i powt贸rz miksowanie, a偶 konsystencja sosu b臋dzie aksamitna. Posmakuj i ewentualnie dopraw dodatkow膮 porcj膮 chilli i soli.
- Do odcedzonego i ciep艂ego makaronu dodaj sos i wymieszaj.
Smacznego !
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz