Wymy艣li艂am sobie ciasteczka z karmelem i czekolad膮. Co艣 takiego co w smaku b臋dzie przypomina膰 batonika TWIX, za kt贸rym przepada艂am na studiach. Ciasteczka upiek艂am, czekolad臋 wystarczy rozpu艣ci膰, a karmel....? Karmel trzeba przygotowa膰 samemu. Tym bardziej, 偶e taki sos karmelowy to idealny dodatek do ciast. 艢wietnie sprawdzi si臋 jako polewa do sernika albo do torta. Smak dobieracie sami. Je艣li lubicie solony karmel pod koniec gotowania dodajcie po prostu zacn膮 szczypt臋 gruboziarnistej soli. Je艣li nie przepadacie za tym smakiem i wolicie klasyczny smak karmelu po prostu go nie s贸lcie.
Jednak, aby mie膰 czyste sumienie, musz臋 Was ostrzec. Karmel jest tak pyszny, 偶e kusi gdy tylko na niego spojrzycie. Nie mo偶na si臋 pohamowa膰 i wyjada si臋 go 艂y偶eczk膮....tak偶e lepiej przygotowa膰 go i zu偶y膰 od razu, bo mo偶e nie przetrwa膰 nocy ;)
CO POTRZEBUJEMY:
- 200 g cukru
- 80 g mas艂a
- 100 g s艂odkiej 艣mietanki 30% lub 36%
- ewentualnie szczypta soli gruboziarnistej
DO DZIE艁A:
- Przygotuj 艣mietank臋 i mas艂a. W trakcie przygotowywania karmelu nie b臋dzie czasu na odwa偶enie konkretnych ilo艣ci.
- Cukier wsyp na such膮 patelni臋. Najlepiej tak膮, kt贸ra ma grube dno. Roz艂贸偶 cukier r贸wnomiernie na ca艂ej powierzchni. Postaw na gazie. Ustaw 艣redni膮 wielko艣膰 p艂omienia. Cukru nie mieszaj. Kiedy zacznie si臋 karmelizowa膰 , potrz膮saj patelni膮, aby proces roztapiania nast臋powa艂 r贸wnomiernie. Nale偶y pilnowa膰, aby karmel nie mia艂 zbyt ciemnej barwy. Oznacza艂oby to, 偶e cukier si臋 przypali艂 i karmel b臋dzie gorzki.
- Kiedy cukier b臋dzie rozpuszczony, wrzu膰 do niego mas艂o i energicznie mieszaj r贸zg膮. Zestaw patelni臋 z ognia i cienkim strumieniem wlewaj 艣mietank臋 (nie przerywaj膮c mieszania). Na koniec mo偶esz sypn膮膰 s贸l morsk膮 - je艣li chcesz, aby by艂 to s艂ony karmel.
- Gotowy karmel przelej do s艂oiczk贸w i przechowuj szczelnie zamkni臋ty w lod贸wce. Spokojnie postoi 2 tygodnie. Karmel w lod贸wce g臋stnieje. Je艣li chcecie go u偶y膰 jako sosu do ciasta lub polewy, nale偶y go szybciej wyci膮gn膮膰, aby nabra艂 temperatury pokojowej. Ewentualnie mo偶na go ogrza膰 wk艂adaj膮c sos do gor膮cej wody.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz