Bardzo lubi臋 dania z soczewic膮, poniewa偶 s膮 syc膮ce i spokojnie mo偶na przygotowa膰 z ich udzia艂em obiad jednodaniowy. Jedn膮 z takich potraw jest zupa z soczewicy z pomidorami i przypraw膮 garam masala. Przyprawa nadaje smaku zupie wyczuwaln膮 nutk臋 orientu. T膮 smaczn膮 zup臋 przygotujecie zaledwie w p贸艂 godziny. Zach臋cam was do wypr贸bowania przepisu.
CO POTRZEBUJEMY:
- 1 cebula
- 3-4 z膮bki czosnku
- 1 du偶a marchewka
- 1-2 papryczki chilli
- oko艂o 130 g czerwonej soczewicy
- 400-500 g pomidor贸w bez sk贸rki (mog膮 by膰 krojone z puszki)
- 1 艂y偶ka przecieru pomidorowego
- 1 艂y偶ka curry
- 1 艂y偶eczka przyprawy garam masala
- szczypta chilli
- s贸lo do smaku
- olej
- 1 艂y偶ka domowej kostki roso艂owej (tutaj znajdziesz przepis)
- 800 ml wody
DO DZIE艁A:
- Cebul臋, marchewk臋 i czosnek obierz. Marchewk臋 zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Chilli i cebul臋 drobno posiekaj, a czosnek przeci艣nij przez prask臋.
- Olej rozgrzej w garnku, w kt贸rym b臋dzie gotowana zupa. Podsma偶 warzywa wraz z chilli, curry oraz garam masal膮
- Do garnka z podsma偶onymi warzywami wlej wod臋, dodaj kostk臋 roso艂ow膮, pomidory oraz przecier pomidorowy i soczewic臋. Wsyp p艂ask膮 艂y偶eczk臋 soli. Gotuj do mi臋kko艣ci soczewicy - oko艂o 20 minut.
- Podawaj posypane kolendr膮 lub natk膮 pietruszki.
THERMOMIX DO DZIE艁A:
- Cebul臋, marchewk臋 i czosnek obierz. Pokr贸j na mniejsze kawa艂ki i umie艣膰 w naczyniu TM. Rozdrobnij - 5 sekund / obroty 5. Zbierz warzywa ze 艣cianek naczynia.
- Wlej olej, wsyp z chilli, curry oraz garam masal臋 i ustaw 4 minuty / VAROMA / obroty 1,5.
- Papryczk臋 chilli pokr贸j w cienkie plasterki.
- Do naczynia wlej wod臋, dodaj kostk臋 roso艂ow膮, pomidory, chilli oraz przecier pomidorowy i soczewic臋. Wsyp p艂ask膮 艂y偶eczk臋 soli. Gotuj 21 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
- Podawaj posypane kolendr膮 lub natk膮 pietruszki.
Brak komentarzy :
Prze艣lij komentarz